avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventie civila

salutare. vreau sa inchei cu o persoana fizica o conventie civila. intrebarea mea este ce se plateste in acest caz (doar impozitul de 16%)? cine plateste (angajatorul?) cum se declara? merci anticipat.
Cel mai recent răspuns: Instantlife , utilizator 11:47, 17 Iunie 2009
Din ceea ce spuneti d-voatsra. rezulta ca doriti sa angajati defapt o persoana fizica.In acest sens trebuie sa va spun ca nu mai exista conventii civile, ci doar CIM, caz in care trebuie sa platiti toate contributiile legale.
Nu ma refer la contractele care rpivesc drepturile de autor(acele contracte de prestari servicii specifice de exemplu artistilor.)
Intr-o conventie civila nu exista angajat si angajator, pentru ca nu este un contract de munca.
Este un contrcat civil intre 2 persoane juridice/fizice.
Dvs ca beneficiar al serviciilor prestate platiti 10 % impozit din valoaera lucrarii lunar, ier cel ce presteaza serviciul va plati la sfarsit de an prin regularizare impozit diferenta de 6% de impozit.
Nu stiu in ce masura daca vreti puteti achita tot impozitul de 16%, poate ne spune un consultant fiscal.

Conform prevederilor art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii veniturilor obtinute de contribuabili din activitatea desfasurata in baza unor conventii civile au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit retinut la sursa, reprezentand plati anticipate.
Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de impunere de 10% la venitul brut si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, conform prevederilor art. 93, din legea mai sus mentionata.

Directia Juridica din Ministerul de Finante interpreteaza faptul ca o conventie civila se incheie numai cu o persoana autorizata si se impoziteaza cu 16%.
daniela vorovenci a scris:

Directia Juridica din Ministerul de Finante interpreteaza faptul ca o conventie civila se incheie numai cu o persoana autorizata .


Ce se intelege prin peroana autorizata? Doar cu PFA , II ?
De ce nu ar putea fi incheiata o conventie civila cu o persoana fizica?
grace_r a scris:

De ce nu ar putea fi incheiata o conventie civila cu o persoana fizica?


Am încercat să răspund mai pe larg acestei probleme aici: [ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Cum este mai rentabil: cim sau conventie civila? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Vreau sa angajez traducatori cu carte de munca si vreau ca suma sa varieze de la o luna la alta, care sunt impozitele (toate cheltuielile) pe care ... (vezi toată discuția)
Persoane fizice neautorizate ion g ion g poate sa-mi spuna cineva ,va rog,daca o societate poate colabora cu o persoana fizica neautorizata in baza unei conventii civile de prestari servicii? ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)