avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune nefacuta, vanzare din masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune nefacuta, vanzare din masa succesorala

Buna ziua,
speta este urmatoarea (din pacate eu o cunosc doar aproximativ, dar sper ca elementele incerte nu schimba mult solutia; incerc pe aceasta cale sa imi ajut prietena, care este doamna X mentionata mai jos):

Pe timpul comunismului, doamna X a fugit din tara si s-a stabilit in strainatate. Inteleg ca exista o lege atunci care a facut ca, prin aceasta, doamna X sa fie exclusa de la mostenirea legala a tatalui ei, unde ar fi venit alaturi de fratele ei.

Acum cativa ani, chiar inainte de moarte, tatal ori a donat, ori a vandut (mai degraba vandut) toate bunurile aflate in proprietatea lui (un imobil, cu tot ce era in el) integral fiului sau, dar pe un pret "simbolic", caci imobilul este de valoare foarte mare.

Mentionez ca, in afara de fiica (doamna X) si fiu, nu exista sot supravietuitor sau alte rude de gradul I ale acestui domn. Dupa moartea tatalui nu s-a facut succesiunea, iar dupa un timp, fiul, in calitate de unic proprietar conform actului, a donat - sau vandut pe un pret simbolic, dar cred mai degraba ca a donat - jumatate din imobil (fiicei sale minore).

Exista vreo posibilitate pentru doamna X - fiica tatalui care avea initial imobilul - sa acceada acum la ceea ce ar fi trebuit sa fie partea ei de mostenire? (poate in baza risipirii averii? ca nu cred ca se mai pune problema rezervei succesorale.) In caz afirmativ, cum opereaza mostenirea legala in aceasta speta, si ce trebuie sa faca concret doamna X? (foarte important, preferabil fara sa strice relatiile cu fratele ei.) Ce regim va avea donatia/ vanzarea jumatatii din imobil de catre fiu in acest caz, se poate anula cumva?

Daca se poate, va rog mult sa mentionati si legile care stau la baza solutionarii spetei.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
Ggiulia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ggiulia , utilizator 11:26, 30 Iunie 2014
Legea in cazul succesiunilor este data de Codul Civil aflat in vigoare.
Se poate deschide succesiunea dupa tata ,de catre fica.
Daca notarul da incheiere cu constatare ca nu mai exista masa succesorala dupa parinte,atunci se poate deschide actiune in instanta pentru atacarea contractului de vanzare cumparare sau ce act s-a incheiat intre parinte si fiu.
Donatia se poate revoca daca se constata a fi un act de nulitate .
marius33 a scris:

Daca notarul da incheiere cu constatare ca nu mai exista masa succesorala dupa parinte,atunci se poate deschide actiune in instanta pentru atacarea contractului de vanzare cumparare sau ce act s-a incheiat intre parinte si fiu.
Donatia se poate revoca daca se constata a fi un act de nulitate .


Atacarea contractului in instanta in ce baza (pe ce fundament juridic) se poate face? Si pentru aceasta este absolut necesar actul notarului ca nu mai exista masa succesorala? (stiu ca au ramas totusi niste bunuri dupa tata...)

Donatia se revoca daca ce act se constata a fi lovit de nulitate? Si daca nu a fost donatie (din partea fiului) ci vanzare-cumparare?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaugare in masa succesorala dupa acceptare testament. anapope anapope Buna! Ma aflu in urmatoarea situatie: Am 2 frati, X si Y, ambii vitregi, unul din prima casatorie a lui mama, celalalt, din prima casatorie a ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare sau donatie? Ruxa Ruxa Buna ziua, Parintii sotului meu, vor sa treaca o garsoniera din proprietatea tatalui (e o mostenire) in proprietatea sotului meu. Ce e mai recomandat? ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa parinti ANDRONICESCU ELENA ANDRONICESCU ELENA Buna ziua. Mama a murit acum 8 ani si nu a fost facuta succesiunea din cauza ca tatal nostru traia. In anul trecut a murit si tata si pana acum nu a fost ... (vezi toată discuția)