avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Timbru de mediu, plata nedatorata
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Timbru de mediu, plata nedatorata

Speta mai deosebita, dar poate nu singura in domeniul timbrului de mediu.
Autoturism cumparat de un SRL in anul 2010, nou de la reprezentanta din tara.
Administratorul decedeaza, contabilitatea nu este condusa si societatea ramane in pasivitate, fara suspendarea activitatii. Peste ceva timp vine in tara asociatul strain sa puna ordine, vinde autoturismul catre o persoana fizica, fara sa poata preciza daca a fost achitata taxa de poluare in 2010 si nici in contabilitate nu gaseste vreo urma.
Cumparatorul se prezinta la ANAF, depune actele solicitate si asteapta solutia care sa fie ori o adeverinta ca a fost achitat taxa in 2010 si el nu mai are de achitat nimic sau decizia de calcul a timbrului de mediu, daca nu a fost achitat vreo taxa in 2010 la prima inmatriculare.
ANAF teoretic are obligatia de a verifica fiecare autovehicul, dar se pare ca ei nu fac asta, e mai benefic a emite decizia decat adeverinta.
Cumparatorul primeste decizie, accepta ca are de platit si plateste timbrul de mediu, inmatriculeaza autoturismul, unde afla ca in calitate de proprietar poate solicita din arhiva serviciului de inmatriculari actele vechi de inmatriculare.
Peste o luna primeste actele si afla ca acolo exista o decizie de calcul si chitanta cu care si firma achitase taxa. Verifica la Tribunalul local daca a existat proces initiat de firma pentru restituirea taxei, rezultatul fiind negativ, deci a doua plata este o eroare sau o plata nedatorata.
ANAF refuza restituirea taxei si conditioneaza de certificarea de catre serviciul inmatriculari pe a doua chitanta ca nu a fost utilizata, dar serviciul nu poate face acest lucru, dar emite un raspuns ca intradevar la acel autoturism sunt doua decizii si doua chitante de plata a taxei.

A avut cineva speta asemanatoare ? ati reusit restituirea fara a ajunge in instanta, avand in vedere ca nu este o restituire clasica.
Ambele institutii recunosc starea de fapt, dar benevol nu sunt dispusi a facilita restituirea fara hotarare judecatoreasca.
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 07:46, 30 Iunie 2014
mergeti in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto jacquelline jacquelline 1 Decizia de calcul a taxei auto este valabila numai o anumita perioada sau este definitiva si pe baza ei pot oricand sa-mi inmatriculez masina? 2. Daca am ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu tyryana tyryana As avea si eu o intrebare,in vederea platiri timbrului de mediu, am deja o decizie emisa cu vechea lege, iar eu daca merg sa o platesc peste 2 saptamani , ... (vezi toată discuția)
Taxa auto- cerere restituire taxa de mediu 2013 dumitrescugeorgiana dumitrescugeorgiana Buna, Am inteles ca trebuie inaintata catre ANAF o cere de mana, are cineva idee ce trebuie sa contina? Ma poate ajuta careva cu un model? Va ... (vezi toată discuția)