avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor deces

Buna ziua,

Conform legii, cine are dreptul sa ridice un ajutor de deces? Daca persoana decedata era casatorita si avea si copii, conform legii cred ca au dreptul copiii si/sau sotul supravietuitor, nicidecum fratii celui decedat.
Banuiesc ca fratii ar fi avut acest drept doar daca persoana decedata nu era casatorita.
Mentionez ca acest ajutor a fost ridicat de la Sindicatul National al Politistilor- S.N.P.P.C.
Ma puteti ajuta cu un raspuns? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
Elena2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elena2014 , utilizator 23:58, 30 Iunie 2014
1. HG nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Art. 107
In sistemul public de pensii se acorda ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

Art. 108
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:

a)sotul supravietuitor;
b)copilul;
c)parintele;
d)tutorele;
e)curatorul;
f)oricare alta persoana.

Art. 109
(1)Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu inscrisuri doveditoare in acest sens, inclusiv cu declaratie pe propria raspundere a solicitantului ajutorului de deces.
(2)Prin exceptie de la alin. (1), in cazul persoanelor prevazute la art. 108 lit. f), dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin inscrisuri doveditoare in acest sens sau prin declaratie pe propria raspundere autentificata.

Art. 110
In intelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a)sotul/sotia;
b)copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial ori cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c)parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

2. Nu cumva este vorba despre ajutorul de inmormantare acordat in baza ccm la nivel de angajator ?
Buna seara.Multumesc pentru raspuns. Nu, nu este vorba despre ajutorul de inmormantare acordat in baza ccm la nivel de angajator, acela a fost achitat.In acest caz este vorba despre ajutorul de deces de la sindicatul la care cotiza lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare bogdanstan80 bogdanstan80 buna ziua, acum 3 zile bebelusul nostru a decedat si a fost inmormantata ieri. eu lucrez la un hypermarket si sotia este somera. am dori sa stim cine ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare persoana fara venit alexmarian alexmarian Buna ziua. In urma cu 2 zile mi-a decedat tatal. Tin sa precizez ca nu avea pensie, salariu, asigurare sociala. Mai pe scurt nu avea nici un fel de venit insa ... (vezi toată discuția)
Acordarea de ajutor de inmormantare ciprianpaul ciprianpaul bunicul meu a decedat in urma cu 4 zile si as vrea sa stiu cum pot beneficia de ajutor de inmormantare. problema este ca el primea doar o pensie de handicap de ... (vezi toată discuția)