Buna. In cazul unui dosar aflat la curtea de apel,fiind un prejudiciu de 2400 lei,sunt 2 inculpati. Instanta a dat termen pentru achitarea prejudiciului. Si unul din inculpati nu vrea sa achite. Celalalt vrea sa achite,poate achita doar partea lui,adica jumatate din prejudiciu? Si sa beneficieze de legea mai favorabila ,adica incetarea procesului penal, in ceea ce il priveste pe inculpatul care a achitat partea lui ? Multumesc.
daca sunteti la Curtea de APEL doar medierea mai e posibila.
Impacarea e posibila pana la citirea actului de sesizare a instantei, deci pana la inceputul procesului penal in faza de judecata.
Medierea, si intelegerea printrun ACORD DE MEDIERE, este posibila pana la ramanerea definitiva a sentintei penale. Deci mai aveti inca timp, daca va grabiti. Mediere apoate avea loc doar intre dvs si partea vatamata, iar daca partea vatamata accepta o intelegere cu dumneavoastra, depunerea ACORDULUI DE MEDIERE la dosarul penal, are ca efect incetarea procesului penal pentru dumneavoastra sub toate aspectele.
Sincer sunt curios,daca merge asa cum ziceti dumneavoastra. O sa incerc asa,sper sa mearga,daca nu se tine cont de actul de mediere,inseamna ca medierea e de fapt o sursa de bani pentru unele persoane. Stiu un caz in care partile au mers la un notar,care a consemnat faptul ca partea vatamata isi retrage plangerea penala,nu are pretentii nici pe civil nici in penal. Si a fost admisa. Tot la curtea de apel
eu am avut acum 2 sapt in caz in recurs la Curtea de APEL Bucuresti.
Medierea este o metoda de solutionare amiabila a conflictelor. Evident ca fiind o profesie liberala se plateste un onorariu, in functie de caz. Daca privim prin acest punct de vedere este de la sine inteles ca este o profesie oneroasa si nu gratuita, adica nimeni nu iti face servicuul de mediere gratuit. Pentru orice profesionist, profesia sa este o sursa de bani.
Solutionarea amiabila a conflictelor penale prin mediere este o buna metoda pentru incetarea procesului penal.
Temeiul legal pentru cazul dvs este art 16 lit g noul cod penal. nu are cum sa nu se tina cont de acordul de mediere, atat timp cat sunt prevderi legale obligatorii pentru procuror pri judecator, si meiderea are loc in temeiul legii.