avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la livrari de bunuri
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la livrari de bunuri

Buna dimineata,

Daca achizitionez marfuri din Romania si le revand la export intr-o tara membra a UE in care clientul este inregistrat ca platitor de TVA, factura emisa de noi este cu TVA -taxare inversa? (suntem inregistrati ca platitori de TVA si de asemenea, in Registrul operatorilor intracomunitarti) Este deductibil TVA-ul din facturile cu care am achizitionat marfa pe care am revandut-o la export?

Va multumesc
Buna ziua,

Conform art 143 din CF , livrarea intracomunitara de bunuri este operatiune scutita cu drept de deducere daca se indeplinesc cumulativ doua conditii:
- livrarea se efectueaza catre o persoana inregistrata in scopuri de TVA in statul membru si comunica cod valid de TVA
- bunurile sunt transportate din Romania in statul membru.
Factura va fi emisa fara TVA cu mentiunea " scutit cu drept de deducere"


Referitor la dreptul de deducere, eu zic ca da conform art. 145 din CF.

ART. 145 Sfera de aplicare a dreptului de deducere

(2) Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni:
a) operaţiuni taxabile;
b) operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;
c) operaţiuni scutite de taxă, conform art. 143, art. 144 şi art. 144^1;
d) operaţiuni scutite de taxă, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 şi lit. b), în cazul în care cumpărătorul ori clientul este stabilit în afara Comunităţii sau în cazul în care aceste operaţiuni sunt în legătură directă cu bunuri care vor fi exportate într-un stat din afara Comunităţii, precum şi în cazul operaţiunilor efectuate de intermediari care acţionează în numele şi în contul altei persoane, atunci când aceştia intervin în derularea unor astfel de operaţiuni;
e) operaţiunile prevăzute la art. 128 alin. (7) şi la art. 129 alin. (7), dacă taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
(3) Dacă nu contravine prevederilor alin. (2), persoana impozabilă are dreptul de deducere a taxei şi pentru cazurile prevăzute la art. 128 alin. (8) şi la art. 129 alin. (5).
(4) În condiţiile stabilite prin norme se acordă dreptul de deducere a taxei pentru achiziţiile efectuate de o persoană impozabilă înainte de înregistrarea acesteia în scopuri de TVA, conform art. 153. Norme metodologice
(4^1) În condiţiile stabilite prin norme se acordă dreptul de deducere a taxei pentru achiziţiile efectuate în cadrul procedurii de executare silită de către o persoană impozabilă de la un contribuabil declarat inactiv, potrivit art. 11, sau de la o persoană impozabilă în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii. (în vigoare la 15 zile de la publicarea OG 30/2011)
(5) Nu sunt deductibile:
a) taxa aferentă sumelor achitate în numele şi în contul altei persoane şi care apoi se decontează acesteia, precum şi taxa aferentă sumelor încasate în numele şi în contul altei persoane, care nu sunt incluse în baza de impozitare a livrărilor/prestărilor efectuate conform art. 137 alin. (3) lit. e);
b) taxa datorată sau achitată pentru achiziţiile de băuturi alcoolice şi produse din tutun, cu excepţia cazurilor în care aceste bunuri sunt destinate revânzării sau pentru a fi utilizate pentru prestări de servicii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la export B.E.C. ARION B.E.C. ARION cine poate sa-mi spuna la ce rind in declaratia de TVA(300) se trece exportul,si de unde stiu daca este cu drept de deducere sa fara (vezi toată discuția)
Comodat imobil+ investitie oti oti am pus intrebarea si in forum ul juridic dar poate ma poate ajuta cineva de aici: este legal d.p.d.v fiscal ca o societate sa deduca cheltuieli cu ... (vezi toată discuția)
Rambursare tva - control NICOLETA VALI NICOLETA VALI Ma intereseaza daca a solicitat cineva control pentru rambursare tva pe firma nou infiintata si asa o suma foarte mare,cateva miliarde, ce puteti sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)