avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacordarea de concediu fara plata pentru licenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacordarea de concediu fara plata pentru licenta

mentionez ca nu se doreste sa mi se aprobe concediu fara plata pentru redactarea si sutinerea licentei. Din ce m-am informat eu in codul muncii se precizeaza ca angajatorul are dreptul sa respinga cerere doar daca "absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii". Ce inseamna asta mai exact ( exemple)? Pe durata acestui an Directorul a aprobat deja vreo 10 concedii fara plata , nu pentru studii ci pentru ca oamenii doreau sa plece din tara etc.Concediul meu nu doreste sa-l aprobe sub nici o forma.Am tot incercat 2 luni sa argumentez,sa aduc adeverinte si acte doveditoare ca urmez cursurile si sunt an terminal.
De asemenea doresc sa intreb daca angajatorul are dreptul de a chema muncitorul la servici sambata/duminica precum si zile liber din punct de vedere legal si sa ii acorde doar un bon de 10 lei pe care apoi sa il impoziteze (fara plata de ore suplimentare etc).
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2014
ioanacristina60, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 1 Iulie 2014
1. Codul Muncii prevede
art.154
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156.
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
"numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii." adica? ce inseamna asta din punct de vedere legal? ce prejudicii grave pot aduce eu ca muncitor necalificat?
Referitor la ce prejudicii puteti cauza , acest lucru depinde de atributiile prevazute in fisa postului dvs.

Nu exista text de lege care sa ne explice pe larg sintagma "absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii."

Refuzul de a da curs solicitarii unui salariat privind concediul fara salariu pentru formare profesionala trebuie sa detina o justificare clara si intemeiata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de studii anipanga anipanga urmez cursurile unei scoli de tehnica sanitara as dori sa stiu daca pe perioada examenului de diploma am dreptul la concediu de studi (vezi toată discuția)
Concediu pentru studii Martho Martho Buna, un salariat care si este student intr-un an de zile poate cere concediu pentru studii, daca da cât ar fi asta si pentru a obtine acest lucru cum se ... (vezi toată discuția)
Ref pregatire profesionala primarie gina2010 gina2010 Buna ziua, daca o salariata a unei primarii doreste sa se califice profesional, din proprie initiativa la un curs pe care il va plati si care ii va folosi in ... (vezi toată discuția)