avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Regulament intern

Va supun atentiei urmatoarea situatie. Un angajator modifica Regulamentul intern, prin renuntarea la grilele de salarizare. Cum credeti ca este corecta angajarea unui muncitor in acest caz? La salariul minim de 900 lei, sau la salariul din vechile grille, asa cum au toti ceilalti muncitori calificati?
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 10:05, 4 Iulie 2014
La minim, daca, in afara de Reg. Intern, nu mai este prevazuta nicaieri vreo grila (un CCM la nivel de unitate sau de sector).
In acest caz, angajatorul este obligat sa acorde salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii acelei functii .
Multumesc pentru raspunsuri. Eu vreau sa aduc in discutie si o anume discriminare care s-ar putea crea. Doi salariati care desfasoara activitate identica, cu rezultate identice, dar primesc salarii diferite doar pentru faptul ca unul este angajat pe 30.06 si are salariul de 1000 lei(cf, grilei), iar celallat, angajat pe 01.07, are salariu de 900 lei(prin desfiintarea grilei de la 01.07. Lucrul acesta, mie personal, mi se pare nefiresc, cel putin din punct de vedere moral.
Observatiile dvs. sunt corecte intr-o anumita masura.
Juridic, avem un mini-conflict intre doua institutii / principii de dreptul muncii, respectiv intre
- "caracterul individual al negocierii si al relatiei / contractului de munca" (care caracter individual ne spune ca fiecare salariat are salariul pui individual negociat, propriu, stabilit liber intre cele doua parti ale contractului. Conform acestui principiu, salariiile nu trebuie sa fie egale intre lucratori, cum nu sunt egale nici de la un agajator la altul. Fiecare va primi cat va negocia pentru sine, mai ales avand in vedere ca indivizii difera ca experienta, putere de munca, abilitati, posibilitati de dezvlotare pentru sine si pentru unitatea unde lucreaza, si chiar in functie de momentul angajarii, respectiv de nivelul pietei, alternativele si nevoia de forta de munca la data negocierii)
si
- principiul "la munca egala salariu egal" (aplicat mai ales cu referire la egalitatea intre femei si barbati).

Personal, inclin sa cred ca in cazul dvs. primul principiu are intaietate.
Sunt sigur ca diferenta de salariu din cazul expus nu este discriminare. Daca l-as considera discriminare, as ajunge la niste concluzii foarte ciudate cu privire la egalizarea automata a salariilor in unitatea respectiva, obligarea angajatorului sa mentina practic si peste 100 de ani o grila care nu mai are suport legal (RI sau CCM), uniformizarea lucratorilor indifener de considerente individuale sau de proiectele pentru care luceaza etc.
Nu cunosc cazuri de instanta similare cu ce povestiti dvs., nu stiu precis cum ar interpreta instantele situatia, dar opinia mea profesionala este cea din primul meu mesaj.
Personal am fost si sunt pentru diferentierea salariilor, folosindu-se toate criteriile posibile pentru aceasta. Ma refer la situatia in care diferentierea aproape nu este posibila: doi soferi de basculanta care lucreaza pe aceasi basculanta, efectueaza acelasi numar de kilometri parcursi, aceleasi cantitati de marfuri transportate, etc, dar primesc salarii diferite.Si situatii asemanatoare pot fi si in alte meserii.In situatia in care orice negociere a salariului este exclusa,acesti doi salariati vor primi salarii diferite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevedere ccm-interpretare ionii ionii In CCM la nivel de societate proaspat incheiat un art.prevede:\\\\" Angajarea absolventilor cu diploma de absolvire se face la debut pe o perioada de proba cf ... (vezi toată discuția)
Se impune actualizarea grilei de salarizare ? ADELIA ADELIA Buna ziua!Am o problema mai deosebita in firma, referitor la salariul minim negociat de 370 RON. Firma la care lucrez, a negociat si inregistrat la MMSSF, ... (vezi toată discuția)
Salariu pe grila sau nu? robertsega32 robertsega32 Daca intr o unitate exista un contract colectiv de munca care prevede si o grila de salarizare pe clase in functie de studii, profesie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)