avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salar minim 900 lei ? - rezulta: obligatoriu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salar minim 900 lei ? - rezulta: obligatoriu modificare Conventie civila /Contract civil ?

- angajatorul a incheiat in luna martie 2014 o Conventie civila /Contract civil
cu o persoana fizica pt. a presta servicii de curatenie
si amenajare a curtii unitatii, plata prestatorului fiind de 850 lei /luna.

Intrebare:
- daca de la 1 iul.2014 salariul de baza minim brut pe tara
este de 900 lei, atunci in cazul de fata,
angajatorul este obligat sa ii acorde prestatorului pt. munca facuta 900 lei /luna si sa faca un Act aditional ?
pt.
Cel mai recent răspuns: cristiannegru , utilizator 21:45, 9 Iulie 2014
Potrivit art. 7 alin. 1 punctul 2 din Codul fiscal, activitatea dependentă reprezintă „orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare”. În acelaşi timp, o activitate independentă este „orice activitate desfăşurată cu regularitate de către o persoană fizică, alta decât o activitate dependentă” (art. 7 alin. 2 punctul 4).

Codul fiscal precizează în art. 7 alin. 1 punctul 2.1 că: „orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
- beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
- în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
- plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi îndemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
- plătitorul de venit suportă îndemnizaţia de concediu de odihnă şi îndemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit”.

Codul fiscal prevede ca, în cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază (art. 7 alin. 1 pct. 2.2 C.fisc.).
- nu, in cazul de fata nu este vorba despre asa ceva.

- deci, lucru sigur:
Nu este vorba de un CIM mascat ...
Este de competenta celor care vin in control sa constate sau nu recalificarea activitatii. Noi doar ne expunem anumite pareri cu privire la problema ridicata pe acest topic.
Multumesc pt.sfaturi si ajutor.
Cu deosebita stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un beneficiar de pensie anticipata poate realiza venituri in baza unei convetii civile? MONDA VALER MONDA VALER SUNT PENSIONAR ANTICIPAT SI AS DORI SA MA ANGAJEZ 3 ORE PE ZI, PE BAZA DE CONVENTIE CIVILA, LA O SOCIETATE COMERCIALA. ESTE POSIBIL SAU LEGEA IMI INTERZICE? (vezi toată discuția)
Contract de colaborare geo26 geo26 Buna seara! As vrea sa stiu daca se poate incheia un contract de colaborare ( exemplu: pentru serviciile unui sofer, sau angajarea unei bone) intre o persoana ... (vezi toată discuția)
Contract civil dana manea dana manea lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% ... (vezi toată discuția)