avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru ...
Discuție deschisă în Executare silită

Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil?

Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de debitorul meu in cota 1/2 cu fratele sau? Contestatie la executare (art. 817 cpc ) sau actiunea oblica prev.de art. 1560 cod civl ?

Multumesc!
contestatie la executare in nici un caz. Cum ati putea contesta d-voastra creditorul executarea silita facuta in favoarea d-voastra?? Eventual actiunea oblica, prin care d-voastra in calitate de creditor cereti iesirea din indiviziune a debitorului d-voastra prin partajarea imobilului, urmand ca la finalizarea acestui proces sa executati silit partea debitorului (acesta poate primit ori tot imobilul ori sulta de la fratele sau). Daca nu sunteti jurist, cel mai bine este sa apelati la un avocat sa va reprezinte intr-un astfel de proces, este destul de dificil sa va descurcati singur daca nu aveti pregatire de specialitate.
Pe cale de contestatie la executare, creditorul poate solicita partajarea bunului indiviz, in vederea indestularii creantei sael( urmaand a -i fi atribuit bunul imobil ).


De asemenea, se poate proceda la urmarirea cotei-parti din dreptul de proprietate, de vreme ce acesta va fi individualizata.



Actele frauduloase incheiate de catre debitor, in vederea lezarii intereselor creditorilor, pentru generararea starii de insolvabilitate ,sunt anulabile.


Pe cale de contestatie la executare ,se poate proceda la imparteala bunului proprietate comuna pe cote-parti.



Cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi supusa executarii silite , prin instrainare, prin licitatie publica.




In cadrul contestatiei la executare se poate solicita si impartirea bunurilor proprietate comuna pe cote-parti sau in devalmasie, potrivit art. 678 din Cod de procedura civila.



Proprietatea comună

SECŢIUNEA a 5-a
Partajul
Art. 678
Executarea silită privitoare la bunul comun
(1) Creditorii unui coproprietar pot urmări silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instanţei împărţeala bunului, caz în care urmărirea se va face asupra părţii de bun sau, după caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.

(2) În cazul vânzării silite a unei cote-părţi din dreptul de proprietate asupra unui bun, executorul judecătoresc îi va notifica pe ceilalţi coproprietari cu cel puţin două săptămâni înainte de data stabilită pentru vânzare, înştiinţându-i despre ziua, ora şi locul licitaţiei. La preţ egal, coproprietarii vor fi preferaţi la adjudecarea cotei-părţi.


(3) Creditorii care au un drept de garanţie asupra bunului comun ori cei a căror creanţă s-a născut în legătură cu conservarea sau administrarea acestuia au dreptul să urmărească silit bunul, în mâinile oricui s-ar găsi, atât înainte, cât şi după partaj.


(4) Convenţiile de suspendare a împărţelii pot fi opuse creditorilor numai dacă, înainte de naşterea creanţelor, au dobândit dată certă în cazul bunurilor mobile sau au fost autentificate în cazul bunurilor imobile şi s-au îndeplinit formalităţile de publicitate prevăzute de lege, dacă este cazul.






Succes.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj la cererea creditorului laura-jurist laura-jurist Buna ziua unde gasesc temeiul legal in NCPC pt a solicita partajarea unui bun in devalmasie, pt un debitor de-al meu? va multumesc mult (vezi toată discuția)
Urgent!!! - somatie executare silita IlincaPopa IlincaPopa Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In urma cu 7 ani (2006) am facut un credit de nevoi personale pe care l-am refinantat in urma cu 5 ... (vezi toată discuția)
Executare silita membri familie cipry_blue cipry_blue Buna ziua, As vrea sa stiu daca pentru o persoana care a facut in perioada in care era angajat un overdraft de trei salarii, nu are niciun bun pe numele lui ... (vezi toată discuția)