buna ziua va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: lucrez impreuna cu sotul meu si eu am intrat in concediul prenatal cand voi naste ce documente poate duce sotul meu la servici pentru a beneficia de concediul paternal de cate zile beneficieaza si de cand se pot lua acele zile va multumesc
1. Concediul paternal este cel prevazut de Legea 2010/1999 a concediului paternal:
Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Art. 4. -
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.
2. - Daca va referiti la concediul crestere copil (CCC) acesta poate fi solicitat de tatal copilului dupa ce terminati concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- CCC se acorda de catre angajator pe baza cererii si a certificatului de nastere a copilului anexat la cerere.
- De la Primarie luati lista cu actele necesare pentru indemnizatie pentru CCC acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie in termen de maximum 60 de zile lucratoare de la data cu care se solicita Indemnizatia pentru CCC.