avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume din certificat de nastere - minori
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume din certificat de nastere - minori

Ma poate ajuta cineva cu actele care-mi sunt necesare pentru schimbarea numelor de familie din certificatele de nastere ale unor minori cu varsta sub 14 ani?
Am procura pt. asa ceva, persoana care m-a rugat sa o ajut nu mai are domiciliul in Romania. Am inteles ca la Primaria Sectorului 1 se poate face acest lucru, insa nu am inteles exact ce acte trebuie sa am.
Am cautat pe net si am gasit ceva despre o cerere de publicare a schimbarii numelui in Monitorul Oficial, am mai gasit ceva si referitor la cazier, insa nu m-am lamurit complet.

Eventual daca ma puteti ajuta cu articolul exact din lege corespunzator situatiei prezentate.
Am primit pana la urma astazi si raspunsul, va atasez mai jos fisierul:
[ link extern ]

Am ajuns zilele trecute si pe la Primaria S1, iar acolo am primit un raspuns contradictoriu, functionara mi-a spus ca schimbarea numelor minorilor se va face la Ploiesti.
Mi-a mentionat si aceasta de incuviintarea numelui/recunoasterea copilului de catre tata (procedura aceasta a spus ca se va face la Bucuresti, atentie! fiind necesara doar prezenta tatalui, in raspunsul primit pe e-mail scrie altceva).

Atat in e-mail cat si functionarei, i-am explicat pe cat se poate de clar ca mama nu mai are domiciliul in Romania, Ploiesti a fost ultimul domiciliu pe care l-a avut in RO.
Copii nu au avut niciodata domiciliul in RO.

As fi recunoscator daca mi-ati putea spune si opinia dvs.

Schimbarea numelor se va face la Bucuresti sau la Ploiesti?
Pentru procedura de recunoastere a copilului (care se va face la Bucuresti) este necesara si prezenta mamei sau este de ajuns sa vina doar tatal?


Copiii nu au avut niciodata domiciliul in RO.

Domiciliul copiilor este la domiciliul parintilor, in speta la al mamei. Daca ea mai avea domiciliul in Romania cand i-a nascut atunci nasterea lor este inregistrata la Ploiesti si acolo se vor desfasura procedurile.



Atat in e-mail cat si functionarei, i-am explicat pe cat se poate de clar ca mama nu mai are domiciliul in Romania, Ploiesti a fost ultimul domiciliu pe care l-a avut in RO.

Acel mai este posibil sa fi generat raspunsurile contradictorii. Nu il mai are de ceva vreme dar care era situatia la datele nasterilor? Faptul ca era in strainatate cand a nascut nu inseamna automat ca nu mai avea domiciliul in Romania (asta implica obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domicliul in strainatate (CRDS) si predarea cartii de identitate, poate nu facuse asta inca).
Asadar a nascut copiii inainte sau dupa ce a renuntat la domiciliul din Romania (inainte sau dupa ce a obtinut pasaportul CRDS)? Sau primul minor a fost nascut inainte de renuntarea la domiciliu iar al doilea dupa renuntare? Este foarte important si era bine sa fi scris asta si in e-mail.
In raspunsul de la DEPABD s-a luat varianta in care era stabilita in strainatate cand i-a nascut iar functionara cu care ati vorbit v-a raspuns ca si cum mama avea inca domiciliul in Romania cand a inregistrat nasterea copiilor, de-aia va trimite la Ploiesti.


Schimbarea numelor se va face la Bucuresti sau la Ploiesti?

Depinde de raspunsul referitor la momentele inregistrarii nasterilor (inainte sau dupa obtinerea pasaportului CRDS). Recunoasterea este posibil sa se poata face doar la Bucuresti dat fiind statutul parintilor de cetateni romani cu domiciliul in strainatate.

Pentru cel care va fi recunoscut procedura este mult mai simpla si raspunsul de la DEPABD este cel folositor. Trebuie sa fie si mama pentru a-si exprima acordul in privinta numelui de familie. Practic se dau doua declaratii, vedeti in link (Anexa 41):
- una o da tatal, de recunoastere a copilului
- una o da mama, de acord in privinta numelui de familie.
[ link extern ]

Probabil neconcordantele dintre raspunsuri vin de la faptul ca nu ati specificat in e-mail care era situatia domiciliului mamei la data nasterii fiecaruia dintre copii iar la Starea Civila ati fost intrebat si ati dat mai multe amanunte. Nu cred ca functionara era nepregatita si nici ca raspunsul de la DEPABD a fost scris doar ca sa le iasa la numar.

Intrebati-o pe mama si reveniti, ne mai sfatuim si poate mai scrieti un e-mail la DEPABD, mai sintetic. Daca vreti va ajut sa-l concepeti; ne ''auzim'' prin mesaje private ca sa nu mai lungim topicul.

PS: Din raspunsul celor de la DEPABD se intelege ca acel copil al carui nume va fi schimbat este recunoscut la nastere. Tatal din certificat este actualul sot al mamei? Procura trebuie sa fie facuta de parintii din certificat.

Sper sa se inteleaga ceva din mesajul asta atat de lung :)
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
Ares-3, moderator
Sa inteleg ca de fapt sotul mamei este in fapt si tatal copiilor? Daca DA, atunci de ce nu recunoaste copii si cu aceeasi ocazie le da si incuviintarea purtarii numelui. E o procedura simpla. Fac cu totii mama, tata si copii un drum de Romania, la Sc.1 Bucuresti si in aceeasi zi au rezolvat cu tot. Zic, fac toti o excursie, intrucat copii isi dau si ei acordul si solicita certificatul in nume propriu daca au 14 ani. Tatal poate sa recunoasca copii si fara a fi nevoie de prezenta mamei, dar nu le poate da la starea civila si incuviintarea purtarii numelui fara ca mama sa fie prezenta, ori pe toata lumea intereseaza ca si copii sa dobandeasca numele tatalui nu numai ca acesta sa figureze la rubrica tata. Asta este cea mai simpla solutie. Sa nu plece la drum fara certificatele de nastere ale lor si ale copiilor , certif de casatorie si fara actele de identitate. Referitor la e-maill, asa este nu prea sta nimeni sa dea raspuns...din pacate. La starea civila nu cred ca au timp sa se joace pe calculator la ce volum de lucru este, dar nu va contrazic in afirmatii, nu am fost acolo sa vad...
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
Justitiarul711, utilizator
A primit raspuns, a scris in ultimul mesaj si a pus link. Faceti click aici:
[ link extern ]

Il asteptam pe utilizator cu detalii, m-am mirat si eu de ce nu i-au spus ca poate recunoaste ambii copii, de aceea am intrebat daca in certificatul unuia dintre copii apare un tata. Stiu ca e improbabil insa chiar nu inteleg de ce i se spune sa aplice procedura de schimbare a numelui.
Ma bucur ca ati intrat pe subiect, poate reusim sa deslusim ce e cu raspunsurile contradictorii :)
Pana una-alta va rog recititi topicul, a spus deja ca ambii copii sunt sub 14 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
Ares-3, moderator
E clar. Cel de-al doilea copil e pe alt nume, probabil e doar pe numele mamei, fiind recunoscut de tata, ceea ce inseamna ca trebuie sa se solicite doar pentru el schimbarea numelui pe cale administrativa. Dar nu prea bate cu cererea de depunere la Sc. 1 Buc.intrucat cererea de schimbare de nume se depune la locul de domiciliu in cazul lor la Ploiesti. Ori poate tatal sa fi fost cu domiciliul la Bucuresti si copilul sa figureze cu domiciliu la tata adica in Sc.1? Sa ne dea mai multe detalii doar cu privire la cel de-al 2 lea copil, cu primul e clar, daca vin mama si tata dau declaratia si in aceeasi zi au rezolvat problema. Poate cel de-al 2.lea nu are ca tata pe sotul mamei...
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare nume copil dupa casatorie adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Care este procedura pentru inregistrarea copilului pe numele tatalui dupa casatorie, in cazul in care copilul a fost recunoscut de tata dar a ... (vezi toată discuția)
Refacerea actului de identitate dupa divort krisszz21 krisszz21 Prin procura speciala se poate face buletin nou cu numele de după divorț?Ce acte sunt necesare imputernicitului ?:( (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor ContSters100393 ContSters100393 În timpul căsătoriei, soţul meu a avut o relaţie de concubinaj cu o femeie care a durat aproximativ 7 ani, în urma căreia s-a născut un copil pe care ... (vezi toată discuția)