Copiii nu au avut niciodata domiciliul in RO.
Domiciliul copiilor este la domiciliul parintilor, in speta la al mamei. Daca ea mai avea domiciliul in Romania cand i-a nascut atunci nasterea lor este inregistrata la Ploiesti si acolo se vor desfasura procedurile.
Atat in e-mail cat si functionarei, i-am explicat pe cat se poate de clar ca mama nu mai are domiciliul in Romania, Ploiesti a fost ultimul domiciliu pe care l-a avut in RO.
Acel
mai este posibil sa fi generat raspunsurile contradictorii. Nu il mai are de ceva vreme dar care era situatia la datele nasterilor? Faptul ca era in strainatate cand a nascut nu inseamna automat ca nu mai avea domiciliul in Romania (asta implica obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domicliul in strainatate (CRDS) si predarea cartii de identitate, poate nu facuse asta inca).
Asadar a nascut copiii
inainte sau
dupa ce a renuntat la domiciliul din Romania (inainte sau dupa ce a obtinut pasaportul CRDS)? Sau primul minor a fost nascut inainte de renuntarea la domiciliu iar al doilea dupa renuntare? Este foarte important si era bine sa fi scris asta si in e-mail.
In raspunsul de la DEPABD s-a luat varianta in care era stabilita in strainatate cand i-a nascut iar functionara cu care ati vorbit v-a raspuns ca si cum mama avea inca domiciliul in Romania cand a inregistrat nasterea copiilor, de-aia va trimite la Ploiesti.
Schimbarea numelor se va face la Bucuresti sau la Ploiesti?
Depinde de raspunsul referitor la momentele inregistrarii nasterilor (inainte sau dupa obtinerea pasaportului CRDS). Recunoasterea este posibil sa se poata face doar la Bucuresti dat fiind statutul parintilor de cetateni romani cu domiciliul in strainatate.
Pentru cel care va fi recunoscut procedura este mult mai simpla si raspunsul de la DEPABD este cel folositor. Trebuie sa fie si mama pentru a-si exprima acordul in privinta numelui de familie. Practic se dau doua declaratii, vedeti in link (Anexa 41):
- una o da tatal, de recunoastere a copilului
- una o da mama, de acord in privinta numelui de familie.
[ link extern ]
Probabil neconcordantele dintre raspunsuri vin de la faptul ca nu ati specificat in e-mail care era situatia domiciliului mamei la data nasterii fiecaruia dintre copii iar la Starea Civila ati fost intrebat si ati dat mai multe amanunte. Nu cred ca functionara era nepregatita si nici ca raspunsul de la DEPABD a fost scris doar ca sa le iasa la numar.
Intrebati-o pe mama si reveniti, ne mai sfatuim si poate mai scrieti un e-mail la DEPABD, mai sintetic. Daca vreti va ajut sa-l concepeti; ne ''auzim'' prin mesaje private ca sa nu mai lungim topicul.
PS: Din raspunsul celor de la DEPABD se intelege ca acel copil al carui nume va fi schimbat este recunoscut la nastere. Tatal din certificat este actualul sot al mamei? Procura trebuie sa fie facuta de parintii din certificat.
Sper sa se inteleaga ceva din mesajul asta atat de lung :)