avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... notificare 2% plus
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

notificare 2% plus

Buna seara
am un credit de nevoi personale cu ipoteca in urmatoarele conditii:
moneda CHF; dobanda: variabila, calculata in functie indicele de referinta si de marja bancii;indice de referinta:LIBOR la 3 luni; marja: 4.9% puncte procentuale pe an, variabila.Dobanda la creditul acordat este stabilita ca un procent anual.In cazul tipului de dobanda variabila, aceasta se revizuieste la fiecare 3 luni in functie de noua valoare a indicelui de referinta si marja bancii, prima modificare avand loc la 3 luni de la data tragerii.Dobanda este stabilita in functie de indicele de referinta la care se adauga marja variabila a bancii.Dobanda se poate modifica in functie de variatia indicelui de referinta si a marjei, conform deciziei bancii.In cazul in care indicele de referinta variaza cu minim 0.25 puncte procentuale ( in plus/minus ) fata de valoarea initiala a acestora/ la cea mai recenta modificare, dupa caz, Banca poate modifica dobanda in consecinta, conform deciziei sale. Avand in vedere faptul ca dobanda poate varia in functie de indicele de referinta, informatie publica, Imprumutatul este obligat sa urmareasca fluctuatiile indicelui de referinta si sa se prezinte la banca ori de cate ori va fi necesar pentru a primi noul grafic de rambursare aferent considerat acceptat automat de catre imprumutat fara a fi necesara semnatura lor si indiferent daca acestia au primit sau nu graficul de rambursare.In cazul in care banca modifica marja, conform deciziei sale, noua rata a dobanzii va fi comunicata imprumutatului prin scrisoare impreuna cu noul grafic de rambursare aferent considerat acceptat automat de catre imprumutat.
Bun, acesta este contractul!
Va intreb daca in aceste conditii banca nu face un abuz prin notificarea prin care ma informeaza ca dobanda a crescut cu 2%, in conditiile in care banca elvetiei a redus dobanda de referinta cu 2% fata de data la care sau calculat dobanzile pe care le am de platit, plus ca francul elvetian a suferit o devalorizare de aproximativ 5% fata de data la care am incheiat contractul.
In concluzie: daca toti acesti 'indici" sant in scadere mie cel putin nu mi se pare normal ca dobanda sa-mi creasca. Adica toate sant in scadere iar onorata banca s-a gandit sa faca invers, plus ca in notificare imi aduce la cunostinta ca rata va fi mai mica decat pana acuma.
Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 11:50, 13 Mai 2009
Si eu consider ca este un abuz, fa plangere la Protectia Consumatorului. Succes!
Va scadea sau va creste? Ceva nu e clar:) Sau va informeaza ca va creste dobanda cu 2%, sau va informeaza ca veti avea o rata mai mica...
Sa inteleg ca aveti marja variabila de 4,9%, ori in conditiile acestea, cat este marja? Nu cumva a crescut marja bancii cu 2%, si LIBOR la 3 luni a scazut cu 2%, astfel incat dobanda dvs. (marja bancii plus LIBOR la 3 luni) a ramas aceeasi, si datorita faptului ca CHF este usor devalorizat, rata lunara este mai mica?
Daca dobanda dvs. creste cu 2%, pe fondul unei reduceri cu 2% a LIBOR la 3 luni, inseamna ca banca a crescut marja sa de la 4,9 % la 8,9 %, deci aproape dublu.
In orice caz, este o clauza abuziva cea care autorizeaza banca sa isi modifice dupa bunul plac marja sa. In conditiile in care din cauza acestei modificari dobanda totala pe care o platiti, calculata conform formulei expuse, a crescut cu 2 % fata de data incheierii contractului, puteti sa faceti plangere la OPC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modifcare dobanda credit mmem mmem Buna ziua, In anul 2007 am luat un credit de nevoi personale cu ipoteca in CHF. [b]In contractul din 2007 am urmatoarele articole despre Dobanda[/b]: La ... (vezi toată discuția)
Subiect: problema care ne omoara pe toti azi....si totul trebuie facut f.f.f.repede vatajita mihaela vatajita mihaela UG 50/2010.Am un credit ipotecar in EURO luat in 2006 de la Banc Post; in primul an cu dobinda fixa, apoi variabila.Dobinda variabila fiind calculata dupa ... (vezi toată discuția)
Dobanda fixa sau nu? radu1984 radu1984 Buna ziua! Am un contract de credit ipotecar din 2008 cu dobanda 3.99% p.a. Nu este specificat ca in alte contracte: 3.99% p.a. - dobanda fixa Am ... (vezi toată discuția)