avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere abuziva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere abuziva?

buna ziua
am si eu o problema si nu stiu de unde sa o apuc.
recent, mama a fost concediata si impresia mea este ca acest lucru s-a facut in mod abuziv.
pe hartia prin care i s-a adus la cunostinta decizia firmei apare doar ca "perioada de preaviz conform art 73 din Codul Muncii / 71 CCM, va fi de la ... pana la ...", dar decizia concedierii nu este justificata decat prin "analiza situatiei economice, precum si a portofolilui de comenzi, perspectivele de functionare pentru 2009 ..."; nu se justifica in nici un fel alegerea persoanelor care au fost concediate.
precizez ca nu au existat nici un fel de probleme de disciplina la locul de munca (zile nemotivate / indisciplina / ...).
nu stiu cat este de adevarat, dar am auzit ca persoanele peste 50 de ani au un statut social diferit, deci nu pot fi concediate in orice conditii.
ideea e ca recent ne-am intins putin cu anumite investitii care ne-au consumat mai toate economiile; am intrat si putin in datorii. nu spun ca nu reusim sa o ducem la capat, dar daca aveam credite la banci si depindeam de banii aia? nu exista anumite legi care sa protejeze un angajat in asemenea situatii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 13 Mai 2009
In cazul concedierii individuale, angajatorul este cel care decide persoanele care vor fi concediate ... Nu exista niciun temei legal prin care sa se stabileasca o ordine a celor care vor fi concediati in situatia concedierilor individuale.
In CCMN exista stipulat ca :
Art. 81. - (1) La aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta în ordine:
a) CIM ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu au cerut pensionarea în condiţiile legii;
c) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului vor fi avute în vedere următoarele criterii minimale:
a) dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de muncă al soţului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul de muncă al unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;
b) măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând pe femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie, precum şi pe salariaţii, bărbaţi sau femei, care mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor.
(3) În cazul în care măsura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o formă de calificare sau de perfecţionare a pregătirii profesionale şi a încheiat cu unitatea un act adiţional la contractul de muncă, prin care s-a obligat să presteze o activitate într-o anumită perioadă de timp, administraţia nu-i va putea pretinde acestuia despăgubiri pentru perioada rămasă nelucrată până la împlinirea termenului, dacă măsura desfacerii contractului de muncă nu-i este imputabilă.
(4) În ipoteza în care două sau mai multe persoane salariate sunt în aceeaşi situaţie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.

Desi articolul respectiv nu face distinctie intre concediere colectiva si concediere individuala, acesta este aplicabil mai mult in cazul concedierii colective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere individuala ContSters74221 ContSters74221 Buna ziua! doresc parerea unui specialist in ceea ce priveste concedierea individuala. mai exact ma intereseaza care sunt persoanele protejate de concedierea ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca just_florence08 just_florence08 Buna ziua! As vrea sa aflu care sunt criteriile in cazul desfacerii contractului de munca. Concret, am hepatita C, urmez un tratament si sunt in concediu ... (vezi toată discuția)
Trimitere in somaj violetseea violetseea familiile monoparentale sunt protejati de lege in cazul reducerii de personal? (vezi toată discuția)