avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Scuiparea unei persoane se incadreaza la codul penal ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Scuiparea unei persoane se incadreaza la codul penal sau cel civil?

Buna ziua, ieri un prieten de-al meu a fost scuipat de un vecin fara nicio explicatie. As dori sa stiu daca fapta respectiva se pedepseste cu contraventie si daca este incadrata la codul penal sau codul civil si la ce articol de lege este incadrata? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: davidescucostel , utilizator 18:24, 17 Iulie 2014
Scuipatul unei persoane nu este incadrat ca si infractiune.Acesta este motivul pentru care nu se regaseste in NCP.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
Raluca Iliescu, Avocat
În măsura în care s-ar putea dovedi fapta, prin eventuali martori, cred că, cel care a fost scuipat ar putea solicita o reparare a prejudiciului.A fi scuipat de cineva poate fi perceput ca fiind un gest umilitor, de desconsiderare și, drept urmare, este atinsă demnitatea persoanei.
Nu trebuie să se regăsească distinct în lege ( penală sau civilă), putând fi considerat un delict civil.
Desigur că, drumul până la a obține repararea prejudiciului de către cel vătămat, poate fi unul sinuos, cu cheltuieli și foarte mult consum emoțional.Calea amiabilă ar putea fi calea mai simplă, în măsura în care și făptuitorul ar putea admite că a grșit.
Ar putea fi luată în seamă și o eventuală lipsă a discernământului autorului, pentru că, a face un astfel de gest fără motiv, nu mi se pare a fi gestul unui om care are reprezentarea corectă a acțiunii sale.
@ ralucailiescu

Dar ce se poate face in acest caz daca nu este infractiune - contra acelei persoane ?
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Tocmai ce vi s-a explicat cu o postare mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
CryTeK, utilizator
Multumesc pentru informatii . Inca nu aparuse acel raspuns

Alte discuții în legătură

Diferenta intre contraventie si penal loko loko Cand se poate discerne unde incadram o fapta? \\"ART. 2 Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel ... (vezi toată discuția)
Dosar penal art 371 nelu_tm nelu_tm Buna ziua! Am un prieten care a avut un eveniment neplacut si s-a trezit cu un dosar penal la politie art 371 noul cod penal. A venit cineva la poarta ... (vezi toată discuția)
Nuditatea in public pzoli89 pzoli89 Buna ziua, Am o nelamurire in ceea ce priveste nuditatea in public. Imi poate spune mie cineva cum se pedepseste daca ma dezbrac in strada? Si care ... (vezi toată discuția)