avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal art 371
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal art 371

Buna ziua!
Am un prieten care a avut un eveniment neplacut si s-a trezit cu un dosar penal la politie art 371 noul cod penal.
A venit cineva la poarta casei parintilor lui si l-a provocat verbal in mod continuu dar fara a aduce injurii. A iesit afara si tatal prietenului meu sa vada de ce este scandal la poarta lui. I-au cerut acelei persoane in mod repetat sa plece de la poarta ca altfel suna la 112 si pentru ca nu s-a conformat, prietenul meu a dat cu un spray cu piper dupa acel individ care a si parasit locul cu masina lui proprie. A doua zi individul a mers la medicina Legala si la spital si a facut plangere la politie. Stiu ca legea prevede amenda sau inchisoare de la 3 luni la 2 ani dar se mai poate face ceva contestatie sau alt demers pentru a nu ajunge in instanta? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nelu_tm , utilizator 19:45, 31 Mai 2014
Se va retine si art.193 c.p. din ce descrieti dvs, in functie daca are sau nu zile de ingrijiri medicale se va face si incadrarea.
ART. 193
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Pentru infractiunea prevazuta la art.193, retragerea plangerii inlatura raspunderea penala daca intervine pana la pronuntarea unei hotarari definitive.
Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Persoana vatamata a avut capacitatea sa conduca autoturismul propriu din acel moment si in zilele urmatoare apoi singurul act de violenta a fost aplicarea unui jet de spray cu piper spre persoana instigatoare. Este corecta incadrarea la articolele amintite din CP?
Spuneti-mi exact care este incadrarea, doar 371 c.p.?
Da! Tulburarea grava a linistii si ordinii publice. Desi nu a fost scandal, nu s-a zbierat sau alte acte de violenta ci doar l-a descurajat cu un jet de spray cu piper si l-a incurajat pe individ sa urce in masina si sa plece acasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal Madalinavatafu Madalinavatafu Buna ziua, In urma unui scandal am folosit spray lacrimogen pentru a ma apara deoarece persoana cu care ma certam a aruncat inspre mine fara a ma lovi cu un ... (vezi toată discuția)
Amenda da sau nu? andrei2233 andrei2233 Pot primi amenda daca i-am dat cu spray paralizant in ochii unui om?SI cat de mare e amenda? (vezi toată discuția)
Dupa depunerea unei plangeri penale la sectia de politie, exista un termen limita ? Elena2001 Elena2001 impotriva copiilor mei s-a depus o plangere penala de lovire in decembrie 2013... cat timp poate sa stea la politie?.... exista un termen ... (vezi toată discuția)