avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - vatamare corporala

Vineri, 04.07.2014, ora 23.30, sotul meu a fost implicat intr-un accident rutier. Mai exact, pe un drum judetean, o basculanta a patruns pe sensul lui de mers, intrand in coliziune cu autoturismul condus regulamentar de sotul meu. Spre norocul lui, accidentul s-a petrecut in apropierea trecerii la nivel cu calea ferata, cam la 3 metri distanta de aceasta, din acest motiv viteza de deplasare a autovehiculelor fiind destul de redusa. In urma accidentului masina mea a fost distrusa total, iar sotul meu a suferit o fractura de clavicula, plus alte rani mai mici. Dupa cum a constatat si politia, accidentul s-a produs din vina exclusiva a conducatorului
basculantei. Dar... problema este alta.
Alcoolemia sotului meu a fost 0,7 in aerul expirat. Nu incerc sa-i iau apararea, pur si simplu printr-o intamplare nefericita a fost nevoit sa se urce la volan, la acea ora tarzie eu veneam de undeva din provincie cu altcineva, iar cand mai aveam 7 km pana acasa s-a defectat masina acelei persoane, eu fiind nevoita sa-l sun pe sotul meu sa vina sa ma ia. Nu puteam lua un taxi, eram in afara orasului.
Sotul meu ajunsese acasa destul de la tarziu de la serviciu si a baut doua cutii de bere, cand eu l-am sunat sa vina sa ma ia.
Am primit de la politie copie de pe asigurarea soferului vinovat, o adresa catre societatea de asigurari in care este specificat faptul ca celalalt sofer e vinovat, deasemenea e specificata si alcoolemia sotului meu. Am vreo sansa sa primesc dauna pentru autoturismul meu, distrus in totalitate ?
Sotului meu i-au fost recoltate probe de sange la spital, dar rezultatul alcoolemiei inca nu a ajuns. Se mai poate face recalcularea alcoolemiei ? E prima oara cand are vreo problema de acest fel, la ce ne putem astepta ?
El este acum cu clavicula imobilizata, un minim de 21 zile, dar astazi a mers la control la spital si se pare ca va avea nevoie de operatie.
Putem face plangere penala impotriva soferului vinovat ? Masina o avem distrusa, el a suferit o vatamare corporala, permisul i-a fost ( bineinteles ) ridicat, se pare ca va ramane si fara serviciu, avand in vedere ca jobul lui presupune si anumite deplasari pe care acum nu le mai poate face, nemaiavand permis de conducere.
Ce putem face ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 23:39, 14 Iulie 2014
puteti face plangere penala soferului vinovat pt vatamarea adusa sotului. sub nici o forma soferul basculantei nu are de ce sa raspunda pt ca sotul dvs ramane fara servici din lipsa de permis pt ca nu soferul de pe basculanta l-a pus sa se urce baut la volan.
nu are nici o scuza ca s-a urcat la volan sub influenta bauturilor alcoolice
Nici nu am spus ca are scuza pentru ca s-a urcat baut la volan. Intreb numai daca pot recupera vreo dauna pentru autoturismul distrus ( de la societatea de asigurari ) si daca putem deschide proces penal impotriva soferului vinovat.
Imi pare rau pentru necazul dvs dar totodata trebuie sa multumiti lui Dumnezeu pt ca a scapat cu viata sotul dvs. Fiarele nu conteaza, sau mai bine zis conteaza mai putin pt ca exista o multime de solutii.
Starea de ebrietate a sotului dvs nu are legatura de cauzalitate cu producerea accidentului. Compania de asigurari va va despagubi atat pt daunele morale (suferintele sotului) cat si pt masina distrusa, conditia este sa faca sotul dvs plangere penala pt vatamare corporala din culpa impotriva soferului de pe basculanta (daca are mai mult de 90 de zile ingrijiri medicale)Cauza producerii accidentului. Daca nu are mai mult de 90 de zile ingr. med. (aceste zile de ingrijiri medicale sunt diferite de cele de spitalizare) atunci va trebui sa faceti o actiune in civil. Nu va fi usor pt ca societatea de asigurari va exploata starea de ebrietate a sotului. (la 0,7 gr la mie in aerul expirat, in sange inseamna 1,4 la mie deci a baut 3 beri nu 2 dar asta nu este important). Pt starea de ebrietate sotului dvs i se va intocmi dosar penal si daca isi recunoaste vina se va alege cu 8 luni cu suspendare si cu permisul anulat. Exista posibilitatea recalcularii alcoolemiei daca o aproba procurorul dar sunt slabe sanse sa iasa sub 0,8, oricum asta inseamna o lungire a dosarului (asteptati-va la cca. 2-3 ani). Pentru toata aceasta patzanie ar trebui sa va angajati un avocat.
Care este perioada de timp in care trebuie sa ma adresez societatii de asigurari ?
Accidentul s-a produs in data de 4 iulie, inca nu am mers nici la societatea de asigurari, nici la IML. Am inteles ca pentru a face plangere impotriva soferului vinovat, avem un termen de 3 luni, dar pentru a merge la IML exista un anumit intervat de timp ? Deocamdata am amanat deplasarea la IML datorita faptului ca sotul meu nu se poate deplasa, avand dureri foarte mari.
Multumesc
Depuneti la politie plangerea penala in care veti specifica fapul ca va constituiti parte civila (sotul dvs) in procesul penal. In mod normal politia sau parchetul trebuie sa dispuna o expertiza medico-legala. In cazul vatamarilor expertiza nu se dispune imediat deoarece pot aparea complicatii sau chiar decese si ca sa nu se solicite din nou expertiza atunci se asteapta o perioada pana cand persoana vatamata este stabila si cu un diagnostic cu pronostic favorabil - adica daca in perioada de--- zile nu intervin complicatii persoana are nevoie de XX zile de ingrijiri medicale (sunt stabilite prin baremuri).
La societatea de asigurari puteti merge cat mai repede insa atentie, va trebui sa solicitati despagubiri materiale si morale. Probabil vi se vor propune niste sume pt ca societetii de asigurari nu-i convine sa se lungeasca prin tribunale, expertize etc si nici dvs, toate acestea costa timp si bani. In majoritatea cazurilor se negociaza si odata ce s-a stabilit suma, o veti primi si veti semna un act. De la semnarea actului mai departe, nu se mai poate face nimic adica nu veti mai putea solicita alte despagubiri iar dosarul se va inchide prin impacarea partilor.
Cel mai bine ar fi sa consultati un avocat sau sa va adresati unui mediator care s-a mai ocupat de astfel de cazuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despăgubire victimă vinovată de producerea accidentului auto: la ce sumă ne putem aștepta? Alyna2019 Alyna2019 Buna ziua. Sotul meu, sofer profesionist de aproape 20 ani, a fost implicat intr un accident, cu tirul pe care l conducea. Pe directia lui de mers, 4 tineri , ... (vezi toată discuția)
In legatura cu recalcularea alcoolemiei riki_adr riki_adr Buna, In luna oct2008, am condus sub influenta alcoolului, am fost oprit si testat (nu am avut nici un incident). Acum imi pare f rau, dar asta este ..., ... (vezi toată discuția)
Accident rutier, plangere pentru vatamare corporala stefanik1986 stefanik1986 salut,am si eu niste nelemuriri...am dat acum 5 luni peste cineva ...eram eu la volan singur in masina...era sambata ora 12 ....persoana peste care am dat nu ... (vezi toată discuția)