avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despăgubire victimă vinovată de producerea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despăgubire victimă vinovată de producerea accidentului auto: la ce sumă ne putem aștepta?

Buna ziua. Sotul meu, sofer profesionist de aproape 20 ani, a fost implicat intr un accident, cu tirul pe care l conducea. Pe directia lui de mers, 4 tineri , imbracati in negru, fara veste reflectorizante sau vreo lanterna aprinsa mergeau haotic, pe marginea soselei nelumunate. Unul din ei a ajuns si pe sosea. Sotul meu l a observat tarziu si desi a tras spre stanga, l a lovit. Victima era lovita in zona feței, a fost dusa la spital, a fost supus investigatiilor, el plecand pe picioarele lui, acasa, in aceeasi noapte. Sotului meu i a fost suspendat petmisul 90 zile. Fratele victimei inca din spital a intrebat politistul cati bani ar trebui sa i dea soferul pt accidentul produs. La ce suma ne puteam astepta sa ne ceara victima?
Va multumes.
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care victima are mai putin de 90 zile de ingrijire medicala data de medicina legala, dosarul se va inchide. Daca masina condusa de sotul dumneavoastra avea polita RCA valabil, societatea de asigurare acopera toate cheltuielile si daunele provocate catre terti! Si mai este vorba si despre vinovatie! Din relatarile dumneavoastra sotul este nevinovat, deoarece victima se deplasa pe partea dreapta si pe marginea drumului!
Buna seara!
Dacă victima are nevoie pentru vindecare de mai puțin de 90 de zile de îngrijiri medicale, iar soțul dumneavoastră nu conducea băut sau drogat, fapta nu constituie infracțiune.
Cu toate acestea, dacă soțul dumneavoastră nu conducea perfect regulamentar (viteza, condiții de drum, etc), atunci fapta sa este un delict civil și poate fi acționat in instanța pentru despăgubiri, dar ele vor fi suportate, intr-adevăr, de către asigurator, dacă deține polița RCA valabilă.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Cand a fost testat cu etilotestul, la locul faptei, i-a iesit 0,11 mg/l in aerul expirat.
Atunci fapta va reprezenta infracțiunea de vătămare corporală din culpa indiferent de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea victimei.
Dacă e doar 0,11 in aer, nu a comis și infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice, pentru ca nu poate avea 0,80 in sânge.
Oricum, in cazul infractiunii de vătămare corporală din culpa este necesară plângerea prealabila a persoanei vătămate pentru ca soțul dumneavoastră sa devină suspect. Plângerea trebuie făcută in termen de 3 luni de la data comiterii faptei. Dacă va înțelegeți cu victima la o suma de bani pe care sa o plătiți, atunci soțul dumneavoastră scapă de răspunderea penală.
Dacă victima depune plângere in termen, retragerea plângerii înlătura, de asemenea, răspunderea penală. Deci nu e tardiv dacă va înțelegeți și după formularea plângerii.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Din experienta dumneavoastra, intr-un astfel de caz, cam cat de sus s-ar putea ridica pretentiile victimei in privinta banilor? Despre ce suma ar fi vorba?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Am avut un accident cu vătămare corporală (fractură de tibie) și 50 de zile de îngrijiri medicale. cine va plăti despăgubirile: eu sau asigurătorul, și cum ar fi indicat să procedez? chisraul chisraul Buna seara si multumiri ca va faceti timp sa raspundeti unor intrebari pe care le-ati auzit deja de nenumarate ori. La mijlocul lunii am fost implicat ... (vezi toată discuția)
Accident , ucidere din culpa, daune rca Victorpgl Victorpgl Buna ziua, Cazul este urmatorul: Accident rutier in urma caruia victima (pieton) a decedat in ambulanta spre spital.Traversa prin loc nepermis, dar a fost ... (vezi toată discuția)
Accident rutier, plangere pentru vatamare corporala stefanik1986 stefanik1986 salut,am si eu niste nelemuriri...am dat acum 5 luni peste cineva ...eram eu la volan singur in masina...era sambata ora 12 ....persoana peste care am dat nu ... (vezi toată discuția)