la parterul blocului ,in apartamentul 1 proprietarul a deschis acum cativa ani un cabinet stomatologic; la vremea respectiva ,proprietarul a luat aprobare de la toti locatarii ( intrarea in cabinet se face prin scara blocului ;);la intretinere figureaza cu 5 persoane iar calculul cheltuielilor tine cont de nr de persoane si de cota indiviza , are repartitor la caldura, are apometre etc; pentru faptul ca este societate comerciala ar fi trebuit sa-l "taxam" altfel la cheltuieli ? am avea baza legala ?
Daca RADET in factureaza cu pret mai mare /Gcal Asociatia de prop nu catiga nimic.
Intrebarea domnului era cum sa faca sa il "supra-taxeze" pe dentist. Nu sa bage mai multi bani in buzunarul RADET.
Suprataxarea se face separat de RADET pentru diferenta de pret pe Gcal, daca o face si trimite factura separata acelui cabinet pentru diferenta de pret.
Dar nu stiu sa se intample lucrul acesta pana acum. Poate se face, dar nu stiu eu, desi in fiecare an completez formularul cu persoanele juridice din blocul nostru care isi desfasoara activitatea in apartamente.
Deci este clar, inafara de cheltuielile cu incalzirea, unde s-ar mai putea intampla cate ceva, asa cum s-a scris mai sus, celelalte cheltuieli ce vor fi repartizate cabinetului, vor fi la fel ca si pentru ceilalti proprietari, insa pentru ca aceste lucruri sa se intample corect, as. prop. trebuie sa incheie o conventie de plata cu „dentistul”, unde vor fi prevazute toate aceste chestiuni. In partea dreapta, la Documente utile, daca cautati, o sa gasiti un model de astfel de conventie, care poate fi adaptata la nevoile curente.
Daca pacientii trebuie sa treaca prin casa scarii, sau sa mai si stationeze pe-acolo, asociatia poate sa se inteleaga cu patronul pentru ca apartamentului sa-i fie reparizate costuri mai mari la capitolul curatenie in casa scarii, ceva suplimentar la cheltuielile cu interfonul, etc. - oricum, cheltuieli nesemnificative - adica nici patronului nu-i faci cine stie ce paguba, dar nici proprietarii din bloc nu se aleg cu cine stie ce...
Noi avem cateva spatii la parterul blocurilor si nu-i taxam suplimentar de nicio culoare, mai ales ca au intrare separata, in schimb firmele, prin acea conventie incheiata cu asociatia, au grija de intretinerea spatiilor verzi aferente, tund gardul viu, iar iarna, inlatura gheata si zapada din zona lor (hotarare la nivel de cons. local).
In rest, colaborare totala, sunt cu platile „la zi”, nr. de persoane este fix, etc.