asta am inteles , :) dar ma intrebam ce obligatii are angajatorul german , care angajeaza un romana ,sa plateasca taxe pentru un angajat roman in romania .
intrebarea utilizatorului de mai sus , era oarecum ... fara sens !
Taxele se platesc in Germania daca c.i.m. se incheie acolo.
Deci, situatia este asa: angajatorul are sediul in Germania (din comentariile de mai sus am vazut ca asta ar fi cea mai buna situatie), iar eu voi efectua munca de programator, de acasa, din Romania. Angajatorul vrea ca situatia mea aici sa fie legala, fara probleme de munca la negru sau altceva, asa ca trebuie sa ma interesez care sunt posibilitatile. Dupa mintea mea, neavizata in chestiuni legale, angajatorul ar trebui sa plateasca o parte din taxe catre statul german, si diferenta dintre salariul 'brut' si cel negociat de mine catre statul roman (impozit, sanatate, somaj, etc). Este corecta aceasta abordare? Ma poate indruma cineva catre un text de lege care sa clarifice cat de cat ce documente trebuie completate, cum, unde, de cate ori, etc?
Va multumesc pentru rabdare :)
LE: in mod ideal, eu ar trebui sa pot sa iau un credit bancar bazat pe salariul de la aceasta firma .. nu ma intereseaza solutii 'creative' de ascundere a banilor prin cine stie ce conturi sau artificii legale
Activitatea pe care doriti s-o desfasurati dvs trebuie efectuatain baza unui contract individual de munca.
Daca acesta se incheie cu angajator din Germania , el va fi supus legislatiei muncii din Germania cu privire la incheierea acestuia.
Daca angajatorul este din Romania , atunci sunt multi mai multi pasi de efectuat :
1. informarea salariatului , potrivit art.17 alin.3 C.mun., cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
2. Daca partile cad de acord , atunci se va incheia c.i.m.
3. Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca (cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza). (art.16 alin.3 C.mun. si art.4 alin.1lit.a din HG 500/2011)
4. Se completeaza si se transmite REVISAL-ul la ITM.
Transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic prin depunerea la sediul inspectoratului teritorial de munca se face pe suport CD, discheta 3,5 inch/1,44 MB sau medii de stocare USB cu sistem de fisiere FAT/FAT32.
Registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic (REVISAL), insotit de o adresa de inaintare semnata si stampilata de catre reprezentantul legal, se depune la sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala persoanele fizice sau juridice isi au domiciliul, respectiv sediul.
Pentru prima depunere la sediul inspectoratului teritorial de munca a registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic, adresa de inaintare este insotita de o copie a certificatului de inmatriculare - in cazul angajatorului persoana juridica, respectiv o copie a actului de identitate - in cazul angajatorului persoana fizica.
bun, deci in acest moment angajatorul trebuie sa vada ce zice legislatia din Germania, c.i.m. se va incheia conform legilor de acolo, dar statulul meu aici care va fi? trebuie sa ma duc cu c.i.m. undeva, sa il inregistrez? asta nu inteleg. cred ca eu va trebui sa alerg pentru punctele 3 si 4 de mai sus, daca eu am domiciliul in Romania, statul roman cred ca vrea totusi sa imi ia niste taxe si impozite, nu?