avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA facturi vechi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA facturi vechi

Buna ziua. Am urmatoarea problema. Administratorul firmei mi-a adus 2 chitante vechi.Una din luna ianuarie si una din luna februarie. As mai putea deduce TVA din ele? Asta fara a mai face cerere la finante..
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:46, 15 Iulie 2014
Buna ziua,

Probabil vorbiti despre 2 facturi. . Puteti trece pe decontul curent la regularizari.
Ce s-a spus mai sus si D394 rectificative la cele 2 luni.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Facturile sunt din luna ianuarie si februarie. Chitantele sunt tot din acea perioada, dar administratorul le-a gasit acum, dupa aproape jumatate de an.. La acea perioada, s-au facut decl 300 fara aceste chitante, deci fara a lua in calcul TVA aferent lor. Eram curios daca mai pot deconta in vre-un mod cele 2 chitante dupa atata timp..Se poate trece la regularizari daca a trecut mai mult de o luna? Eu stiam ca nu..
paul1851 a scris:

Facturile sunt din luna ianuarie si februarie. Chitantele sunt tot din acea perioada, dar administratorul le-a gasit acum, dupa aproape jumatate de an.. La acea perioada, s-au facut decl 300 fara aceste chitante, deci fara a lua in calcul TVA aferent lor. Eram curios daca mai pot deconta in vre-un mod cele 2 chitante dupa atata timp..Se poate trece la regularizari daca a trecut mai mult de o luna? Eu stiam ca nu..


da, se poate. potrivit Cod fiscal:

ART. 147^1 Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxă

(1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153, are dreptul să scadă din valoarea totală a taxei colectate, pentru o perioadă fiscală, valoarea totală a taxei pentru care, în aceeaşi perioadă, a luat naştere şi poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145 - 147.

(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile şi formalităţile de exercitare a dreptului de deducere în perioada fiscală de declarare sau în cazul în care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevăzute la art. 146, persoana impozabilă îşi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiţii şi formalităţi sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează celui în care a luat naştere dreptul de deducere.

(3) Prin norme se vor preciza condiţiile necesare aplicării prevederilor alin. (2), pentru situaţia în care dreptul de deducere este exercitat după mai mult de 3 ani consecutivi după anul în care acest drept ia naştere. Norme metodologice

(4) Dreptul de deducere se exercită chiar dacă nu există o taxă colectată sau taxa de dedus este mai mare decât cea colectată pentru perioada fiscală prevăzută la alin. (1) şi (2).


Norme:

ART. 147^1

48. (1) Prevederile art. 147^1 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal se aplică de persoanele impozabile şi ulterior unui control fiscal, chiar dacă taxa înscrisă în facturile pentru achiziţii era exigibilă în perioada supusă inspecţiei fiscale.

(2) În aplicarea art. 147^1 alin. (3) din Codul fiscal, persoana impozabilă va notifica organele fiscale competente printr-o scrisoare recomandată, însoţită de copii de pe facturi sau alte documente justificative ale dreptului de deducere, faptul că va exercita dreptul de deducere după mai mult de 3 ani consecutivi după anul în care acest drept a luat naştere.


Totusi atentionati-l pe cel in culpa ca potrivit Legii 82/1991:

Art. 41. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

2. nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv de instituţiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii prevăzute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
c) întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea şi arhivarea acestora, precum şi reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;

Art. 42. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 41 se sancţionează cu amendă, după cum urmează:
- cele prevăzute la pct. 2 lit. a), b) şi c), cu amendă de la 300 lei la 4.000 lei;
...........
(6) Amenzile contravenţionale prevăzute la alin. (1) şi (2) se suportă de persoanele vinovate.
(7) Contravenţiilor prevăzute la art. 41 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
deci trebuie notificare la fisc?
Multumesc mult pt raspunsuri

Alte discuții în legătură

Recuperare tva gina10 gina10 Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti cum sa procedez: am achizitionat un mijloc fix cu factura fiscala,l-am achitat dar nu s-a adus in firma ci a ramas la furnizor ... (vezi toată discuția)
Deducere tva, cheltuieli deductibile din facturi neinregistrate gabihob gabihob O societate a descoperit ca nu a inregistrat cateva facturi de la furnizori din anii 2011, 2012 si 2013. De la 1 ianuarie 2013 este platitoare de impozit pe ... (vezi toată discuția)
Deducere tva felisana felisana Buna ziua! In cat timp de la emiterea unei facturi se poate exercita dreptul de deducere a TVA aferent unei facturi de achizitii? Baza legala va ... (vezi toată discuția)