Buna ziua. Am un teren in proprietate pe care este trecut ca tert beneficiar cu drept de habitatie viagera o persoana. Cand am achizitionat terenul,pe acesta exista o constructie mica pe care am demolat-o. Acum terenul este liber si as vrea sa construiesc pe el un imobil gen minihotel sau spatii comerciale. Ce drept va avea terta persoana cu drept de habitat viager asupra noului imobil construit din banii mei?
Va multumesc.
Dreptul de uzufruct este dreptul unei persoane de a se bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, întocmai ca însuşi proprietarul lor, însă cu îndatorirea de a le conserva substanţa
DREPT DE HABITATIE - Este un drept de uz care are ca obiect o locuinta.Se contituie dec i doar asupra imobilelor.
De exemplu, printr-un contract de vânzare-cumpărare a fost constituit şi un drept de habitaţie asupra unei camere în favoarea vânzătorului.
Cumpărătorul, în calitate de proprietar, va fi ţinut să respecte dreptul de habitaţie pe durata instituirii lui, asupra acelei camere el neavând dreptul de a o folosi fără a obţine acordul vânzătorului, titular al dreptului de habitaţie.
Proprietarul locuinţei asupra căreia a fost constituit un drept de habitaţie nu are dreptul să folosească locuinţa fără acordul titularului pe toată perioada în care subzistă acest drept.
Pe de altă parte, titularul nu este îndreptăţit să cedeze şi/sau să închirieze dreptul său unei alte persoane, fiind prin excelenţă un drept strict personal.
Există o singură excepţie, respectiv titularul poate să închirieze unei alte persoane partea din casa în care nu locuieşte, ceea ce presupune că acesta foloseşte locuinţa în scop personal, dar prin voinţa sa îşi limitează acest drept la doar câteva încăperi.
Dar daca as vrea sa vand terenul asa gol cum este, as putea? Cum trebuie sa procedez ca sa schimb contractul de vanzare-cumparare, anume sa nu mai apara terta persoana cu habitat viager?
Nu trebuie sa schimbati contractul, acel drept de abitatie s-a stins odata cu demolarea constructiei.
Problema se rezolva la Biroul de Carte Funciara, prin radierea constructiei.
Trebuie sa completati o cerere tip prin care sa cereti radierea constructiei demolate.
Aceasta cerere trebuie insotita de autorizatia de demolare si procesul verbal de receptie a demolarii si plata unei taxe de 60 de ron. (daca doriti in regim de urgenta 240 RON...)
Va multumesc din suflet pentru raspuns. M-ati usurat foarte tare. Problema e de unde as putea scoate o copie legalizata dupa autorizatie? De la primarie? Sau as putea merge doar cu copie normala? Problema este de fapt ca tot dosarul meu cu autorizatii de demolare, de constructie, proiectul pentru noua locuinta sunt la altcineva si nu cred ca mai pot sa intru in posesia lor.Asa ca trebuie sa incep sa merg dupa copii, ca de inregistrat sunt toate inregistrate.
Am gasit un model de cerere de radiere a dreptului de habitatie viagera si scria in cerere ca trebuie sa completez numele avocatului care ma reprezinta, contractul de asistenta juridica si imputernicirea avocatiala. Chiar este nevoie sa ai avocat si toate lucrurile astea?