avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Onorariu avocat in procesul penal
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Onorariu avocat in procesul penal

care este onorariul maxim , solicitat de catre un avocat , care reprezinta un inculpat in instanta de fond ? va rog ( nu stiu daca m-am facut înteles )
Cel mai recent răspuns: Postagermana , utilizator 13:45, 13 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista o astfel de reglementare legala.

Profesia de avocat este o profesie liberala, iar onorariile se stabilesc in functie de anumite criterii prevazute de legea 51/1995.

Onorariul se stabileste direct proportional cu complexitatea cazului si volumul de munca alocat pentru rezolvarea acestuia.
fiecare avocat isi poate negocia onorariul cu clientul de la caz la caz in functie de multe criterii (de complexitate, durata, faze procesuale etc)
Onorariul se stabileste in functie de criteriile prevazute de Statului profesiei de avocat.
Articolul 127
(1) Pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul la onorariu si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul clientului sau.
(2) Onorariile vor fi stabilite in raport cu dificultatea, amploarea sau durata cazului.
(3) Stabilirea onorariilor avocatului depinde de fiecare dintre urmatoarele elemente:
a)timpul si volumul de munca solicitata pentru executarea mandatului primit sau a activitatii cerute de client;
b)natura, noutatea si dificultatea cazului;
c)importanta intereselor in cauza;
d)imprejurarea ca acceptarea mandatului acordat de client il impiedica pe avocat sa accepte un alt mandat din partea unei alte persoane, daca aceasta imprejurare poate fi constatata de client fara investigatii suplimentare;
e)notorietatea, titlurile, vechimea in munca, experienta, reputatia si specializarea avocatului;
f)conlucrarea cu experti sau alti specialisti, impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea cazului;
g)avantajele si rezultatele obtinute pentru profitul clientului ca urmare a muncii depuse de avocat;
h)situatia financiara a clientului;
i)constrangerile de timp in care avocatul este obligat de imprejurarile cauzei sa actioneze pentru a asigura servicii legale performante.

Articolul 129
(1) Onorariile pot fi stabilite astfel:
a)onorarii orare;
b)onorarii fixe (forfetare);
c)onorarii de succes;
d)onorarii formate din combinarea criteriilor prevazute la lit. a)-c).
(2) Onorariul orar este stabilit pe ora de lucru, respectiv o suma fixa de unitati monetare cuvenita avocatului pentru fiecare ora de servicii profesionale pe care le presteaza clientului.
(3) Onorariul fix (forfetar) consta intr-o suma fixa cuvenita avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care il presteaza ori, dupa caz, le presteaza clientului.
(4) Onorariul orar si fix (forfetar) se datoreaza avocatului indiferent de rezultatul obtinut prin prestarea serviciilor profesionale.
(5) Avocatul poate sa primeasca de la un client onorarii periodice, inclusiv sub forma forfetara.
(6) Avocatul are dreptul ca in completarea onorariului fixat sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat. Onorariul de succes consta intr-o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau fix.
(7) In cauzele penale, onorariul de succes nu poate fi practicat decat in legatura cu latura civila a cauzei.

Asa cum v-au precizat colegii nu exista onorarii minime sau maxime,variaza in functie de notorietatea,experienta av,dificultatea cauzei,de la cateva sute la sume cu 4-5 zerouri tot in euro.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
o persoana saraca , care nu are posibilitatea de a alege un avocat cu NOTORIETATE , chiar daca are dreptate , poare fi condamnata . Criteriul DUPA CARE SE STABILESTE ONORARIUL AVOCATULUI , total gresit ( avocatul din oficiu este doar o fomalitate ) Mentionez ca exista si avocat tematori de DUMNEZEU + cu bun simt .!!

Alte discuții în legătură

Plata lilicrin lilicrin Cu cat este normal sa platesti un avocat si cand ar trebui sa se efectueze plata? (vezi toată discuția)
Onorarii avocatiale anonim anonim Buna ziua! Care sunt limitele minime-maxime ale onorariilor solicitate de avocat pentru o consultanta pe dreptul familiei? Nu este ceva legat de un dosar ... (vezi toată discuția)
Avocat - onorariu pentru partaj mostenire viorel77 viorel77 Care este valoarea unui onorariu pentru partaj mostenire? Cum se calculeaza? (vezi toată discuția)