avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie sanatate la vanzare imobil nou
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie sanatate la vanzare imobil nou

O persoana fizica inregistrata la Anaf,platitor tva,construieste un imobil cu mai multe apartamente pe care le vinde.
Datoreaza contributie de sanatate la vanzarea apartamentelor?
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 13:27, 17 Iulie 2014
In ce perioada au fost instrainate apartamentele?
S-au construit incepand cu septembrie 2013 si acum se vand.(2014).
Din Iulie 2012 nu se mai platesc contributii la Casa de Asigurari de Sanatate rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor.
Ma puteti ajuta cu un temei legal,deoarece inteleg ca unele case de sanate au inceput sa trimita decizii de impunere pentru apartamente construite recent.
simonaoprica a scris:

Ma puteti ajuta cu un temei legal,deoarece inteleg ca unele case de sanate au inceput sa trimita decizii de impunere pentru apartamente construite recent.


OUG 125/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal:

109. După articolul 296^20 se introduc două noi capitole, capitolele II şi III, cu următorul cuprins:
" CAPITOLUL II
Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personalitate juridică
Contribuabili
.......
Art. 296^27. - (1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a) cedarea folosinţei bunurilor;
b) investiţii;
c) premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
d) operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri.
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară. Stabilirea contribuţiei
.....
Art. VII. - (1) Prevederile art. I se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2012, cu următoarele excepţii:
....
d) prevederile art. I pct. 89, 96, 101, 106, 107 şi 109 se aplică începând cu data de 1 iulie 2012.


Art 78 Cod fiscal:


Art. 78. - (1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:
a) prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau de orice altă entitate, în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. III din prezentul titlu;
b) câştiguri primite de la societăţile de asigurări, ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi cu ocazia tragerilor de amortizare;
c) venituri, sub forma diferenţelor de preţ pentru anumite bunuri, servicii şi alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foşti salariaţi, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;
d) venituri primite de persoanele fizice reprezentând onorarii din activitatea de arbitraj comercial.
e) «abrogat» venituri primite de persoanele fizice din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a) -e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.
a fost abrogat prin Ordonanţă de urgenţă 117/2010 la 30/12/2010.

f) venituri obţinute din valorificarea prin centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele asemenea. Nu sunt impozabile veniturile realizate din valorificarea bunurilor mobile prin centrele de colectare, în vederea dezmembrării, care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice, în conformitate cu prevederile art. 42 lit. a1) şi lit. g).
g) venituri obţinute de persoana fizică în baza contractului de administrare încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare. Fac excepţie veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea masei lemnoase, definite potrivit legislaţiei în materie, din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, care sunt neimpozabile;
h) veniturile distribuite persoanelor fizice membrii formelor asociative de proprietate - persoane juridice, prevăzute la art. 26 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât veniturile neimpozabile realizate din:
1. exploatarea şi valorificarea masei lemnoase, definite potrivit legislaţiei în materie, din pădurile pe care le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, pentru fiecare membru asociat;
2. exploatarea masei lemnoase, definite potrivit legislaţiei în materie, din pădurile pe care le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, acordată fiecărui membru asociat.
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) -h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

Alte discuții în legătură

Plata cass pentru venitul din dividende? oanaportar oanaportar 1. - Pentru dividendele pe care le primesc in fiecare an de la o SC trebuie sa platesc CASS ? 2. - Obligatia de a plati CAS porneste de la o anumita suma ... (vezi toată discuția)
Angajare asociat unic in propriul srl ElenaLuisa ElenaLuisa Asociatul unic al unui SRL isi poate incheia un contract de munca, ca administrator cu o ora pe zi la un salar de 120 lei? sau e obligat sa-si puna salarul ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 8/23.01.2013 sfarghiuelena sfarghiuelena Buna dimineata.Va rog sa-mi spuneti dacao persoana fizica care comercializeaza masa lemnoasa de pe pasunea proprie(nu din fondul forestier) plateste 16% ... (vezi toată discuția)