avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CASS pentru venitul din dividende?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CASS pentru venitul din dividende?

1. - Pentru dividendele pe care le primesc in fiecare an de la o SC trebuie sa platesc CASS ?
2. - Obligatia de a plati CAS porneste de la o anumita suma ?Adica exista un plafon de la care esti obligat sa platesti CASS ?
3. - Daca esti salariatsi ti se opreste lunar CASS-ul,mai esti obligat sa platesti CAS si pentru dividende ?
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 09:03, 8 Mai 2015
Daca esti salariat conform Cod Fiscal actual nu trebuie sa platesti cass pentru venituile obtinute din dividende .
Vezi art.296^27 al.2 Cod fiscal.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
robert1958, utilizator
Am citit art.296^27 al.2 Cod fiscal si
art.78 Cod fiscal la care se face trimitere,
insa nu rezulta de nicaieri ca
esti obligat sa platesti CASS la suma primita ca dividende.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg.


Art. 296^27 Cod fiscal
Contribuabilii
(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a) abrogat;
b) investiţii;
c) premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
d) operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 29621 alin. (1) lit. a)-d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).

art.78 Cod fiscal
Art. 78

Definirea veniturilor din alte surse

(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:

a) prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau de orice altă entitate, în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. III din prezentul titlu;

b) câştiguri primite de la societăţile de asigurări, ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi cu ocazia tragerilor de amortizare;

c) venituri, sub forma diferenţelor de preţ pentru anumite bunuri, servicii şi alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foşti salariaţi, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;

d) venituri primite de persoanele fizice reprezentând onorarii din activitatea de arbitraj comercial.

e) abrogată.

f) venituri obţinute din valorificarea prin centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele asemenea. Nu sunt impozabile veniturile realizate din valorificarea bunurilor mobile prin centrele de colectare, în vederea dezmembrării, care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice, în conformitate cu prevederile art. 42 lit. a1) şi lit. g).

g) venituri obţinute de persoana fizică în baza contractului de administrare încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare. Fac excepţie veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea masei lemnoase, definite potrivit legislaţiei în materie, din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, care sunt neimpozabile;

h) veniturile distribuite persoanelor fizice membrii formelor asociative de proprietate - persoane juridice, prevăzute la art. 26 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât veniturile neimpozabile realizate din:

1. exploatarea şi valorificarea masei lemnoase, definite potrivit legislaţiei în materie, din pădurile pe care le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, pentru fiecare membru asociat;

2. exploatarea masei lemnoase, definite potrivit legislaţiei în materie, din pădurile pe care le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, acordată fiecărui membru asociat.

(2)Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a)-h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.


Vezi art.65 Cod Fiscal-venituri din investitii.

ART. 65 Cod fiscal - Definirea veniturilor din investitii
(1) Veniturile din investitii cuprind:
a) dividende;
.......

Se spune ca aceste venituri sunt impozabile.
De altfel, impozitarea se face direct la sursa.

Nu rezulta de nicaieri ca
aceste venituri te obliga sa platesti CASS !

???
Pai daca la art 296^27 CF la veniturile pentru care se platesc cass sant cuprinse veniturile din investitii ,iar daca veniturile din investitii includ si dividendele ,rezulta ca pentru veniturile din dividende se plateste cass.

Alte discuții în legătură

Angajare asociat unic in propriul srl ElenaLuisa ElenaLuisa Asociatul unic al unui SRL isi poate incheia un contract de munca, ca administrator cu o ora pe zi la un salar de 120 lei? sau e obligat sa-si puna salarul ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate la vanzare imobil nou Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O persoana fizica inregistrata la Anaf,platitor tva,construieste un imobil cu mai multe apartamente pe care le vinde. Datoreaza contributie de sanatate la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 8/23.01.2013 sfarghiuelena sfarghiuelena Buna dimineata.Va rog sa-mi spuneti dacao persoana fizica care comercializeaza masa lemnoasa de pe pasunea proprie(nu din fondul forestier) plateste 16% ... (vezi toată discuția)