avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la intretinere - asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la intretinere - asociatie

Buna ziua, sunt un proprietar al unui imobil de 55 mp, va mentionez ca am contorizare separata la furnizarea apei reci, contorizare la gaz si pentru apa calda si caldura am centrala termina, drept urmare eu la asociatia de proprietari nu platesc decat salarile femei de serviciu, presedinte si administrator, iar lumina pe casa scari este o instalatie noua pe senzori iar de 6 luni factura a venit pe 0. Drept urmare am vrut sa verific corectitudinea conducerii asociatiei si in aceste 6 luni nu am platit nici un ban. Dupa 6 luni am achitat integral suma numai ca am constat cu stupoare ca am de platit si penalitati la aceste salarii. Rugamintea mea catre dvs este sa imi ziceti daca este corect sa se perceapa penalitati la salarile celor de la asociatatie. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 21:22, 21 Iulie 2014
Iata ce spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

ok de acord cu dvs dar nu trebuie sa aiba un cadru legal, sa fie aprobat de adunarea generala a locatarilor? Consider ca este un caz similar ca si atunci cand lucram la un patron si acesta intarzie plata salariului, eu pot cere dobanda sau penalitati patronului, gresesc cu ceva daca gandesc asa? Multumesc frumos anticipat pentru ajutor si indrumare.
De ce nu intrebati administratorul daca e vreo adunare generala in care sa fie hotarat nivelul dobanzii? Noi chiar nu avem idee daca e sau nu asa ceva. Cert e ca pana acum, din ce stiu, toate asociatiile au prevazut asa ceva in hotarari. Pe de alta parte, e si legal cat si moral sa vi se perceapa penalitati.

Mai mult, e imoral sa evitati plata pe motiv "sa verificati corectitudinea conducerii". Daca aveati dubii in legatura cu vreo suma de plata aveati posibilitatea contestatiei in termen de 15 zile de la afisare.
OK cred ca sigur esti presedinte, sau administrator de asociatie, cand am zis ca vreau sa verific corectitudinea asociatiei, ma referit la faptul ca pun penalitati de aiurea, in fine si nu mi se pare normal ca numai pe salarii sa platesc la doua persoane luna de luna 38 de lei, in fine vad multi bagatori in seama care nu stiu ceea ce este legal in legea asociatilor daca stai si citesti bine nu se perecep penalitati la salarii, ca dvs la munca daca partonul intarzie salariu nu va da nici dobanda nici penalitati corect.
Daca :"vreau sa verific corectitudinea asociatiei, ma referit la faptul ca pun penalitati de aiurea",aveti dreptul prevazut de L nr 230/2007 art 10 la cerere sa va aveti acces la orice document al asociatiei de proprietari si in temeiul HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d,aveti dreptul sa formulati contestatie la valoarea impusa in lista de plata-in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile

Alte discuții în legătură

Penalizari pentru intarzieri de plata!! eX3nna eX3nna Buna ziua, Incepand din luna iunie 2015, administratora blocului ne-a impus o taxa lunara de 100 lei pt a reface terasa. Aceasta nu era in baza niciunui ... (vezi toată discuția)
Presedinte si admnistrator asociatie locatar2000 locatar2000 1. In legea 230/2007 scrie ca in asociatiile cu mai putin de 10 membri presedintele poate fi si administrator. Spuneti-mi va rog daca in cele mai mari de 10 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli la intretinere tela tela Cum se stabilesc cheltuielile pentru administratie in cadrul unei Asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)