avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la intretinere - asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la intretinere - asociatie

Buna ziua, sunt un proprietar al unui imobil de 55 mp, va mentionez ca am contorizare separata la furnizarea apei reci, contorizare la gaz si pentru apa calda si caldura am centrala termina, drept urmare eu la asociatia de proprietari nu platesc decat salarile femei de serviciu, presedinte si administrator, iar lumina pe casa scari este o instalatie noua pe senzori iar de 6 luni factura a venit pe 0. Drept urmare am vrut sa verific corectitudinea conducerii asociatiei si in aceste 6 luni nu am platit nici un ban. Dupa 6 luni am achitat integral suma numai ca am constat cu stupoare ca am de platit si penalitati la aceste salarii. Rugamintea mea catre dvs este sa imi ziceti daca este corect sa se perceapa penalitati la salarile celor de la asociatatie. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 21:22, 21 Iulie 2014
offtopic: nu sunt nici presedinte de asociatie, nici administrator de condominiu.
ON Topic: Tinand seama de precedentul dvs. de anul trecut in care considerati ca ar fi normal ca " iluminatul pe casa scari, femeia de servici, salariu presedintelui si administratorului" sa fie calculate ca suma fixa pe apartament, consider ca lecturarea si intelegerea legislatiei cu privire la asociatii ar fi mai mult decat necesara, inainte de a emite opinii despre cum vedeti dvs. ca e normal ceva.
Explicatii:
1. penalizarea vi se aplica pentru ca ati datorat o suma catre asociatie, indiferent natura ei.
2. Salariul femeii de serviciu nu ar putea fi calculat ca o suma fixa pe apartament pentru ca nu se poate compara mizeria facuta de O persoana care locuieste intr-un apartament cu mizeria facuta de 5 persoane care stau in alt apartament. E logic sa fie la nr. de persoane. Asa si altele asemenea.
lucianrosca a scris:

[...]
Explicatii:
1. penalizarea vi se aplica pentru ca ati datorat o suma catre asociatie, indiferent natura ei.
2. Salariul femeii de serviciu nu ar putea fi calculat ca o suma fixa pe apartament pentru ca nu se poate compara mizeria facuta de O persoana care locuieste intr-un apartament cu mizeria facuta de 5 persoane care stau in alt apartament. E logic sa fie la nr. de persoane. Asa si altele asemenea.

1. corect
2. fals

HG 1588/2007

SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul — partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Deci salariile se platesc chiar si atunci cand nu sta nimeni in apartament.
De ce? Pentru ca administrarea si intretinerea (inclusiv curatenia) se face asupra proprietatii si nu a persoanelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari pentru intarzieri de plata!! eX3nna eX3nna Buna ziua, Incepand din luna iunie 2015, administratora blocului ne-a impus o taxa lunara de 100 lei pt a reface terasa. Aceasta nu era in baza niciunui ... (vezi toată discuția)
Presedinte si admnistrator asociatie locatar2000 locatar2000 1. In legea 230/2007 scrie ca in asociatiile cu mai putin de 10 membri presedintele poate fi si administrator. Spuneti-mi va rog daca in cele mai mari de 10 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli la intretinere tela tela Cum se stabilesc cheltuielile pentru administratie in cadrul unei Asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)