avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata ingrijitor asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata ingrijitor asociatie de proprietari

Am infiintat o asociatie de proprietari pe o scara din bloc. Dorim sa angajam o persoana care sa se ocupe de curatenie. Care ar fi cea mai convenabila solutie legala? Zilier nu se poate deoarece legea zilierilor a suferit modificări in 2014 si nu permite angajarea pentru curatenie. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:08, 24 Iulie 2014
Iti propun conventie civila pe post de gospodar.
Prin Legea 577/2003 au fost abrogate articolele care reglementau conventiile civile de prestari servicii din Legea 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca.
Dispozitiile Codului muncii are caracterul unei legi speciale fata de Codul civil, in ceea ce priveste munca.
Or, specialia generalibus derogant - normele speciale deroga de la cele generale.
Asadar, regulile care guverneaza relatiile de munca sunt cele din legislatia muncii - Codul muncii si legile speciale care reglementeaza relatiile de munca si, in masura in care acestea nu acopera anumite cazuri, sunt completate cu cele din legislatia civila- conform articolul 295 din Codul muncii.
Acelasi cod al muncii sanctioneaza contraventional angajatorul care primeste la munca persoane fara incheierea unui contract individual de munca (articolul 276 (1) e)).
In conformitate cu dispozitiile L nr 230/2007
Art. 22. - (1) Activitatea de administrare a condominiului include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie.
2) Asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de
administrator sau incheie contracte cu persoane juridice specializate si autorizate pentru realizarea,respectiv furnizarea serviciilor necesare administrarii,intretinerii,investitiilor si reparatiilor asupra proprietatii comune.”

Practica judecatoreasca si autoritatile fiscale considera ca un asemenea contract este posibil doar pentru o prestatie unica- ocazionala, si nu pentru activitati regulate, desfasurate pe o perioada de timp nelimitata sau mai lunga decat cere prestatia respectiva.





@sod54321

Incheiati CIM cu timp partial de lucru.
Il inscrieti in REVISAL la ITM.

Completati si depuneti formularul 010 la ANAF si completati declaratia 112 lunar la ANAF.
Pentru depunerea online a declaratiei e necesar certificat de semnatura electronica. Pe acesta il puteti achizitiona de la furnizorii dedicati sau puteti apela la cineva posesor de certificat sa va depuna declaratia online. Pe acest cineva trebuie sa-l imputerniciti legal (imputernicire notariala) care se depune o singura data - prima oara - la ANAF.
O solutie mai simpla: poate gasiti in localitate o firma care are in portofoliu activitatea de curatenie (blocuri, vile, spatii comerciale). Va costa cam 100-150 lei/ luna - depinde de ce activitati negociati, firma va intocmeste factura si chitanta si nu mai aveti nicio durere de cap cu privire la declaratii fiscale, etc.
Daca insa mai aveti personal angajat (administrator, casier, contabil), iar conducerea are intocmite contracte de mandat, "merge" si solutia propusa de catre @elga50.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia civila say say Buna ziua As dori sa aflu mai multe detalii despre conventiile civile de prestari servicii si contractele de prestari de servicii - munca, legislatie, cum ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)
Contract de prestari servicii in baza de conventie civila mandik mandik Buna dimineata! As dori sa stiu cu ce a fost inlocuit acest tip de contract pentru ca am inteles ca nu mai este in vigoare din 2003. Noi avem un proiect ... (vezi toată discuția)