avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu odihna cim determinat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu odihna cim determinat

pot acorda 1, 75 (21:12) zile concediu unui angajat cu vechime de o luna in firma? daca da, cum ii calculez media veniturilor ultimelor 3 luni in cazul in care este primul loc de munca al sau?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:00, 23 Iulie 2014
Nu aveti cum sa calculati media veniturilor pe 3 luni anterioare. Veti calcula indemnizatia cu salariul de incadrare si numarul de zile lucratoare din luna de calcul.

Codul muncii

ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

deci e ok sa dau 1,7 zile c.o. unui angajat care are vechime de 1 luna, da?
multumesc!
Angajatul are dreptul la 2 zile de CO pentru o luna lucrata.
Dar se pot acorda si mai multe zile de CO, pentru intreaga durata a CIM.

Codul Muncii prevede ca cel putin o transa de CO sa aiba 10 zile.

ART. 148
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
ART. 149
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

@ silvia99

Potrivit art.145 alin.2 C.mun., durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna impus de patron Carmen-Paula Carmen-Paula buna ziua!!! as dori si eu o lamurire privind concediu de odihna!!la noi la munca patronul ne-a trimis o schema cu mai multe luni in care nu se pot lua ... (vezi toată discuția)
Platirea concediului pe anul in curs MacsimMihai MacsimMihai Buna seara...am facut o cerere pentru un avans pe banii de concediu pt anul 2011, concediul nefiind luat si am fost refuzata. Are dreptul angajatorul sa ma ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu de odihna legale viky56 viky56 Buna ziua Va rog sa -mi spuneti in baza carei legi sau articol din codul muncii se stabilesc zilele de concediu de odihna .? Daca ai vechime in munca nu e ... (vezi toată discuția)