avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare de sanatate dupa nastere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare de sanatate dupa nastere

Dupa nastere, mama mai este asigurata? Daca da, cat timp? Dupa nasterea copilului eu voi sta acasa, deci nu ma pot angaja. Imi pot plati singura asigurarea medicala? Daca da, cum se procedeaza? Si cat costa? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:06, 24 Iulie 2014
1. OUG nr.111/2010 prevede :
art.21
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), precum şi pe perioada concediului fără plată prevăzut la art. 6, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat.
.....
(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

2.Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art.213
...
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre urmãtoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
...
c) se aflã în concediu pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 3 ani;
...

3. Prin urmare, pe perioada CCC sunteti asigurata insistemul de sanatate, plata contributiei se asigură de la bugetul de stat.
1. De ce veti sta acasa dupa nasterea copilului?

2. - Daca sunteti salariata puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) apoi in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.
- In ambele situatii sunteti asigurata la sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurat in ccc pristopanu07 pristopanu07 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: in timpul concediului de ingrijire a copilului (2 ani), somer indemnizat la momentul ... (vezi toată discuția)
Asigurarea de sanatate in concediul de crestere copil 2-3 ani sunhouse sunhouse Buna ziua! Sunt in concediul de crestere a copilului de la 2-3 ani, (concediu prelungit pe baza unui certificat medical de handicap) si tocmai am fost anuntata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu crestere copil Gabriela30032016 Gabriela30032016 Buna seara, Va rog să mă ajutați cu lămurirea următoarei situații. Sunt angajată pe perioada determinata, contractul urmând să \"expire\" în data ... (vezi toată discuția)