avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit pe venitul microintreprinderilor
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit pe venitul microintreprinderilor

Am urmatoarea situatie:
Societate comerciala care a avut venituri din productie (701) in anul 2013 de 250.000 lei. Tot in anul 2013 a avut venituri din subventii de investitii de 100.000 lei. Conform codului fiscal 2013 in cursul anului societatea a devenit platitoare de impozit pe profit deoarece a depasit plafonul de 65.000 euro in cursul anului. In anul 2013 doar subventiile din exploatare erau exclus din baza de calcul a impozitului pe venit.
Tinand cont de faptul ca prin modificarea codului fiscal in anul 2014 s-au schimbat veniturile baza de calcul la impozit pe venit (din venituri din subventii de exploatare, s-a schimbat in venituri din subventii) intrebarea care se pune este ce fel de impozit va plati in anul 2014 socitatea in cauza.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:33, 24 Iulie 2014
Aplicati Codul fiscal in vigoare de la 01.01.2014 care precizeaza ca:

ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii

În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);

a^1) realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;

b) *** Abrogat;

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

e) nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.


Norme:

4. Pentru încadrarea în condiţiile privind nivelul veniturilor realizate în anul precedent, prevăzute la art. 112^1 lit. a^1) şi lit. c) din Codul fiscal, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 112^7 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea aceluiaşi exerciţiu financiar.

ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;

d) veniturile din subvenţii;

e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

h) veniturile din diferenţe de curs valutar;

i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;

j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.

(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:

a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;

b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.

(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.


Deci pt stabilirea regimului societatii la 01.01.2014, veniturile din subventii din 2013 nu intra in cei 65.000 euro de la 31.12.2013.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri microintreprindere in 2014 doinapitu doinapitu care sunt veniturile care se iau in calcul pentru plafonul de 65000 euro in anul 2013 ,pentru ca in anul 2014 sa fi microintreprindere (vezi toată discuția)
Impozit profit microinteprindei 2014 steelart steelart - care este suma maxima ce poate fi incasata de o microinteprindere in 2014 ( 50.000 eoro sau 65.000 eoro ) ? (vezi toată discuția)
Impozit microintreprinderi l_matei l_matei Buna ziua. Incepand cu 2015 care este impozitul pe care trebuie sa-l plateasca o societate S.A.ca microintreprindere ? CA pe 2014 este de 110.150 lei si nu ... (vezi toată discuția)