avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general declaratia 300
Discuție deschisă în Contabilitate în general

declaratia 300

Am o nelamurire la completatea declaratiei 300
am bunuri achizitionate supuse masurilor de simplificare (taxare inversa),intrebarea este :la randul 10 pun valoarea achizitionata si tva aferent sau numai tva?
Daca pun valoarea facturilor atunci la randul 14 am total rand 7+rand 10 .Este corect?
In saga valoarea facturilor mentionate imi apare si in jurnal vanzari si in cumparari.E bine?
Multumesc anticipat!:
a)In cazul livrarilor :
La randul 7 scrieti valoare pentru care se deduce TVa-ul
La randul 10 scrieti valoarea pentru care se aplica taxarea inversa
Astfel incat la verificare CEEA CE AVETI IN TOTALUL TAXA COLECTATA sa coincida cu ce aveti in JURNALUL DE VANZARI.
va multumesc mult !
previas a scris:


In saga valoarea facturilor mentionate imi apare si in jurnal vanzari si in cumparari.E bine?


Da.
Norme metod. Cod fiscal art.160 punct 82
(3) În cazul livrărilor/prestărilor, prevăzute la art. 160 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv pentru avansurile încasate, furnizorii/prestatorii emit facturi fără taxă şi înscriu în factură menţiunea "taxare inversă". Taxa se calculează de către beneficiar şi se înscrie în facturi şi în jurnalul pentru cumpărări, fiind preluată atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Contabil, beneficiarul va înregistra în cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.
(4) Înregistrarea contabilă 4426 = 4427 la cumpărător este denumită autolichidarea taxei pe valoarea adăugată, colectarea taxei pe valoarea adăugată la nivelul taxei deductibile este asimilată cu plata taxei către furnizor/prestator. Prevederile acestui alineat sunt valabile pentru orice alte situaţii în care se aplică taxare inversă

Daca suma apare si in jurnalul de vanzari, desi, aici parerile sunt impartite cu privire la corectitudine, este pentru o mai buna verificare a deconturilor de tva care, se stie, trebuie sa reflecte sumele din jurnale.
Aici nu e vorba de corectitudine , ci de ceea ce spne textul legii :
"Taxa se calculează de către beneficiar şi se înscrie în facturi şi în jurnalul pentru cumpărări, fiind preluată atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Contabil, beneficiarul va înregistra în cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente."

Alte discuții în legătură

Taxarea inversa la tva carmen72 carmen72 Va rog sa ma ajutati?? Ce inseamna taxarea inversa??? cine plateste tva-ul de fapt??? am inteles ca furnizorul scrie taxare inversa pe factura, beneficiarul ... (vezi toată discuția)
Tva sfarghiuelena sfarghiuelena Va rog sa-mi spuneti ce se trece la rubrica TVA, incepand cu ianuarie 2013,in cazul livrarii de mat.lemnos(taxare inversa)?Precizez ca sunt furnizor de mat. ... (vezi toată discuția)
Daca e in reorganizare se factureaza fara tva? OANA GORAN OANA GORAN am primit o instiintare de la o sc ca se afla in reorganizare si ca trebuie sa le facturez fara tva ? dc?:stunned: stie cineva unde scrie treaba asta? ... (vezi toată discuția)