avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Taxarea inversa la TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Taxarea inversa la TVA

Va rog sa ma ajutati?? Ce inseamna taxarea inversa??? cine plateste tva-ul de fapt??? am inteles ca furnizorul scrie taxare inversa pe factura, beneficiarul isi inscrie in reg de cumparari si in decont suma de tva calculata?? dar cine plateste efectiv si cum....care este mecanismul???? pentru lucrarile de constructii montaj prin ce directiva a ce a fost anulata taxarea inversa la tva????
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:31, 18 Septembrie 2013
Cod fiscal ART. 160 Măsuri de simplificare

(3) Pe facturile emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii prevăzute la alin. (2) furnizorii/prestatorii nu vor înscrie taxa colectată aferentă. Beneficiarii vor determina taxa aferentă, care se va evidenţia în decontul prevăzut la art. 156^2, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă. Beneficiarii au drept de deducere a taxei în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147^1.

Norme:

(3) În cazul livrărilor de bunuri prevăzute la art. 160 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv pentru avansurile încasate, furnizorii emit facturi fără taxă şi înscriu în aceste facturi o menţiune referitoare la faptul că au aplicat taxarea inversă. Taxa se calculează de către beneficiar şi se înscrie în facturi şi în jurnalul pentru cumpărări, fiind preluată atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Din punct de vedere contabil, beneficiarul va înregistra în cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.

(4) Înregistrarea taxei de către cumpărător atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă este denumită autolichidarea taxei pe valoarea adăugată. Colectarea taxei pe valoarea adăugată la nivelul taxei deductibile este asimilată cu plata taxei către furnizor/prestator. Prevederile acestui alineat sunt valabile pentru orice alte situaţii în care se aplică taxarea inversă.


In fapt taxa se colecteaza si se deduce de catre beneficiar. Furnizorul nu inregistreaza tva ca si colectata si nici nu o incaseaza de la beneficiar.

Beneficiarul trece operatiunile in jurnal cumparari si in jurnal vanzari, iar furnizorul doar in jurnal vanzari.

Aceste operatiuni se declara corespunzator in D300 si D394.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva sfarghiuelena sfarghiuelena Va rog sa-mi spuneti ce se trece la rubrica TVA, incepand cu ianuarie 2013,in cazul livrarii de mat.lemnos(taxare inversa)?Precizez ca sunt furnizor de mat. ... (vezi toată discuția)
Declaratia 300 previas previas Am o nelamurire la completatea declaratiei 300 am bunuri achizitionate supuse masurilor de simplificare (taxare inversa),intrebarea este :la randul 10 pun ... (vezi toată discuția)
Daca e in reorganizare se factureaza fara tva? OANA GORAN OANA GORAN am primit o instiintare de la o sc ca se afla in reorganizare si ca trebuie sa le facturez fara tva ? dc?:stunned: stie cineva unde scrie treaba asta? ... (vezi toată discuția)