avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune sau iesire indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune sau iesire indiviziune

Buna ziua, o intrebare va rog mult: bunicii au murit acum 33 respectiv 18 ani.
In urma lor au ramas 3 frati, o casa si terenuri. Au facut succesiunea si avem un certificat de mostenitor in care fiecare are o cota parte.
Doar unul din frati a folosit/reparat/imbunatatit casa si terenurile, si a platit taxele si impozitele timp de 18 ani.
Nu e intabulat nimic la aceasta ora.
Putem cere trecerea casei+terenurilor in posesia acelui frate, daca restul nu s-au interesat in 18 ani de acestea? Daca da cum si unde.
Daca nu, are sens sa cerem o iesire din indiviziune? Am vrea sa avem si noi niste acte de proprietate tinand cont ca am avut grija atata vreme de acestea.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 12:21, 25 Iulie 2014
Pentru uzucapiune , e nevoie sa treaca o perioada mai lunga, de obicei , 30 de ani. In mod normal , ar fi indicat sa cereti iesirea din indiviziune si eventual sa le solicitati celorlalti propietari sumele datorate. Practic, acel frate care a intretinut, reparat si platit taxele pentru acea proprietate a facut-o voluntar , nu l-a obligat nimeni.Mai puteti incerca de asemenea sa ajungeti la o intelegere cu ceilalti , poate vor sa renunte in favoarea dvs.
Multumesc!
Pentru cererea de indiviuziune trebuie sa ma adresez unui notar sau unui avocat? Si trebuie mai intai sa astept intabularea pe bunicul+mostenitori( va fi gata pe la sfarsitul lui august) sau ma pot apuca de pe acuma?
La fel daca incerc sa ma inteleg cu mostenitorii sa renunte in favoarea noastra, trebuie sa am intabularea facuta? Si ei fac un act de donatie sau cum?
Iesirea din indiviziune se poate face in mod amiabil, in fata unui notar, sau pe cale judecatoreasca.
Aveti nevoie de cadastru si intabulare.
Luati legatura cu un notar pentru lamuriri suplimentare.
Multumesc! Am vorbit la notar doar ca nu a avut timp sa ma lamurasca.
Deci pentru indiviziune, ma prezint la notar, cer iesirea din indiviziune si dansul ii va cita pe ceilalti frati?
Ma scuzati ca insist dar vreau sa rezolv cat mai repede si sa stiu ce am de facut!
Si o intrebare in plus: daca in certificatul de mosternire nu e trecuta casa, pot intabula casa direct pe numele nostru?! Nu stiu de ce nu a fost trecuta in certificat, acuma am observat si eu ca nu e mentionata.
Daca nu e trecuta casa in certificatul de mostenitor, inseamna ca nu a fost dezbatuta mostenirea cu privire la aceasta si va trebui sa o faceti.
Insist si eu: luati legatura cu un notar care are timp si prezentati documentele detinute pentru indrumare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare fara acord mostenitori dannyc dannyc Buna ziua, Problema: acum 2 luni, bunica mea a vandut fara sa ma anunte (pe mine, pe fratele meu si pe mama mea) un teren si fara sa ne acorde o suma la care ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor vs. titlu de proprietate jaina jaina Buna ziua, Am urmatoarea situatie, in care pt. simplitatea prezentarii spetei voi folosi termenul \"eu\" pt. persoana pe care o ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala-partaj Pavel simona felicia Pavel simona felicia Buna ziua. In urma decesului tatalui sunt 7 mostenitori. S-a facut masa succesorala ( casa de locuit si terenul aferent+7parcele de teren),si acum urmeaza ... (vezi toată discuția)