avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ucidere din culpa pe teritoriul Ungariei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ucidere din culpa pe teritoriul Ungariei

In urma unui accident rutier pe teritoriul Ungariei a rezultat decesul a doua persoane, una murind pe loc, cealalta la cateva zile in spital. Autoturismul inmatriculat in Romania, soferul cetatean roman, cei care au decedat , deasemenea cetateni romani.
Cine are cumpetenta sa solutioneze plangerea penala pentru uciderea din culpa in prezenta speta?
Art.31 C.proc pen."Infractiunile savarsite in afara teritoriului tarii se judeca ... de instantele civile ... in circumscriptia in care isi are domiciliul sau locuieste faptuitorul".
Ce spune cpp stiu!
Unde depun plangerea penala pentru savarsirea acestei infractiuni?
Fiind vorba de o infractiune savarsita pe teritoriul Ungariei, fara indoiala ca instantele unguresti sunt competente...
Insa si instantele romanesti ar fi competente, potrivit pricipiului personalitatiii legii penale romaensti (faptutorul este cetatean roman!)

Probabil ca urmarirea penala este deja pornita in Ungaria...

PS Plangere penala in cazul uciderii din culpa?:O:O:O
E prima data ca aud asa ceva... eu stiam ca se urmareste din oficiu...
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
ContSters56778, utilizator
Exista pe undeva printr-o lege un articol care spune ca si n cauza cu elemente de extraneitate ( accident) , in cazul in care victima este persoana romana , se va judeca de instanele romane.
da... e vorba de codul penal:

Art. 4. - Personalitatea legii penale

Legea penala se aplica infractiunilor savârsite în afara teritoriului tarii, daca faptuitorul este cetatean român sau daca, neavând nici o cetatenie, are domiciliul în tara.



Art. 5. - Realitatea legii penale

Legea penala se aplica infractiunilor savârsite în afara teritoriului tarii, contra sigurantei statului român sau contra vietii unui cetatean român, ori prin care s-a adus o vatamare grava integritatii corporale sau sanatatii unui cetatean român, când sunt savârsite de catre un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu domiciliaza pe teritoriul tarii.

Punerea în miscare a actiunii penale pentru infractiunile prevazute în alineatul precedent se face numai cu autorizarea prealabila a procurorului general.

Alte discuții în legătură

Art. 222 alin. 9 c. pr. pen. ContSters181996 ContSters181996 Prin Legea 202/2010 a fost introdus un nou alin.,( 9), conform caruia: .[quot] În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care ... (vezi toată discuția)
Competenta generala divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Casatorie mixta cetatean roman- moldovean . Domiciliul comun al sotilor in Romania si au si un copil minor. Sotia ( cetatean moldovean) paraseste domiciliul ... (vezi toată discuția)
Despagubire in caz de deces Alexborbel71 Alexborbel71 Buna ziua Sunt Alex sotia a murut in accident de masina catre locul de munca in Ian in Ungaria! de atunci oficialitatile maghiare tot vor sa musamalizeze ... (vezi toată discuția)