In urma unui accident rutier pe teritoriul Ungariei a rezultat decesul a doua persoane, una murind pe loc, cealalta la cateva zile in spital. Autoturismul inmatriculat in Romania, soferul cetatean roman, cei care au decedat , deasemenea cetateni romani.
Cine are cumpetenta sa solutioneze plangerea penala pentru uciderea din culpa in prezenta speta?
Familiile celor morti in accident vor de fapt sa se constituie parti civile!
Cate nu ar trebui sa se faca din oficiu si nu se fac!
Ce ar trebui sa faca aceste familii, sa astepte sa se auto sesizeze autoritatile ungare? Ma indoiesc!
In concluzie: ce fac, depun plangerea penala aici sau o traduc si o trimit la vecinii noastrii?
Desgiur, C. penal se aplica , dar nu ma refeream la C. penal, ci la Legea 102/1992 , insa articolul de care spuneam se refera la competenta de solutionare a litigiilor cu elemente de extraneitate in materie de drept privat .In cazul accidentelor produse in strainatate , cu victima cetatean roman ( cu domiciliul inRomania) , atunci cand efectele accidentului continua sa-si produca efectele ,respectiv sa-i afecteze starea de sanatate, competenta aparine instantei romane.
Acum observ ca in cazul dat victimele au decedat...
Pai daca e vorba de o raspundere civila si nu de una penala, pentru inceput uita plangerea penala!
Pe mine m-ai bagat rau in ceata, deoarece termenul asta are un inteles foarte strict in dreptul penal roman!
Studentico, am senzatia ca incurci un pic numerele... probabil ca te referi la legea 105... oricum nu are importanta pentru ca de cand suntem in interiorul eu, in raporturile cu un alt stat membru eu nu se mai aplica!
Se aplica regulamentul 44/2000.
In fine... daca actiunea civila se indreapta impotriva rca a celui care a comis accidentul, comeptente sunt instantele romane sau cele ungare (Art 8 si urmatoarele din regulament)
Daca actiunea civila se indreapta direct impotriva celui care a comis accidentul, atunci competente sunt in primul rand instantele de la locul faptuirii accidentului. (Art 5 Nr. 3 din regulament)
De fapt chiar si daca actiunea civila se indreapta impotriva societatii de asigurare, astfel instantele romanesti fiind competente sa solutioneze litigiul, legea materiala aplicabila in caz de raspundere civila delictuala este legea locului comiterii accidentului (Art 107 din legea 105/1992). Este posibil ca legislatia ungara sa nu cunoasca actiunea civila din procesul penal asa cum este ea intalnita in Romania, astfel incat daca procesul se va judeca in Ungaria posibil sa poata fi pornita ctiunea civila independent de raspunderea penala!
PS Cand am spus ca legea 105 nu se mai aplica, m-am referit doar la partea care reglemteaza competenta in litigii cu un alt stat membru eu. Prevederile care reglementeaza dreptul aplicabil sunt in continuare aplicabile...