avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lnsusirea unui bun gasit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lnsusirea unui bun gasit

In ziua de 4 iulie a.c. m-am aflat cu sotia intr-un magazin prevazut cu camere de supraveghere si sotia a uitat la casa portofelul cu o suma mare de bani. Am revenit dupa circa 20 minute si am rugat angajatii sa verifice filmarile camerei de supraveghere. Dupa o rapida investigatie facuta cu ajutorul angajatilor magazinului am aflat cu ajutorul facturii ce i se eliberase, cine este persoana, unde lucreaza. ba chiar si numarul ei de telefon...am sunat si respectivul a negat orice fapta...am sunat la 112 si am fost indreptat spre sectia de politie cea mai apropiata. Ajunsi acolo ni s-a luat o declaratie, urmand sa fim informati despre mersul anchetei. Nu am primit nici o informatie timp de 20 de zile, iar atunci cand ne-am deplasat la sectie am aflat ca dosarul cu ancheta este la procuratura, unde urmeaza sa primeasca o rezolutie legala. Intrebarea mea esta daca politistii nu aveau obligatia sa actioneze pt prevenirea comiterii unei infractiuni si recuperarea prejudiciului, in cazul de fata sa-l cheme pe cel banuit la sectie. Precizez ca dupa verificari la magazin, politia e venit la magazin dupa 7 zile de la inregistrarea plangerii si a primit filmarea dupa 10 zile. Printre altele pot face si dovada sumei care era in portofel.
Este hazardat a emite opinie in lipsa informatiilor din dosar
In situatia in care speta se afla in responsabilitatea unui procuror,acesta va analiza temeinic documentele din dosar si in final va dispune solutie legala
corect..doar ca mi se pare ca politia nu a actionat asa cum trebuie..pentru mine era mai importanta recuperarea pagubei, decat sanctionarea penala....
Daca cel pe care l-ati sunat dvs a fost contactat de politie si a raspuns cum v-a raspuns si dvs, adica nu a recunoscut ca a comis fapta procurorul, din faptele analizate in dosar decide daca il inculpa pe acela ori nu. Cercetarile judiciare in cazul dvs dureaza, si nu se fac de pe o zi pe alta deoarece la politie nu sunt asa de putine dosare ca sa se ocupe imediat de cauza dvs.

Depinde cat de clar reiese din inregistrari ca este acea persoana (apropo, cum ati facut rost de nr ei de tel?!), depinde si de cum se va apara ea.

Cat despre repararea prejudiciului o puteti face doar dupa ce cineva isi asuma fapta sa ori se va trimite in judecata de catre procuror. Poate ca persoana respectiva vrea sa vada cum evolueaza cercetarea judecatoreasca si in functie de rezultat se va impaca cu dvs ori va vrea un acord de mediere, odata ce va si repara prejudiciul. Nu se stie ce atitudine va avea pe parcursul procesului penal. Acum depinde si de ce suma aveati, si de ce riscuri isi asuma el.

Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
ILIE DORIN, Mediator
Am luat in calcul si varianta descrisa de dumneavoastra, doar ca politia nu a dat deloc dovada de transparenta fata de mine in derularea anchetei, fapt ce-mi starneste banuieli fata de modul de actiune. Nu sunt foarte convins ca ei au luat legatura cu persoana in cauza, doar si prin simplul fapt ca s-au deplasat abia dupa o saptamana la magazin. (Ca fapt divers, pot sa va scriu ca au gresit adresa pe care trebuiau sa-mi trimita lapidarul raspuns cu "plangerea dvs se afla in atentia procuraturii", plangerea a fost inregistrata pe 7 iulie desi faptic a fost facuta in data de 4 iulie , a fost un taraboi intreg ca sa pot sa primesc o copie cu raspunsul lor oficial si m-au tratat ca pe un habarnist incercand sa-mi spuna ca nu exista in sectie detalii despre dosarul anchetei si ca totul a fost trimis la procuratura). Comportamentul agentilor de politie m-a facut sa devin suspicios in ceea ce priveste profesionalismul lor, asta ca sa nu scriu mai multe. Persoana care si-a insusit portofelul ce continea circa 1000 de euro este angajata ca sofer la firma pe numele caruia s-a eliberat factura fiscala in timp ce noi ne aflam acolo, asa am aflat numele firmei si am sunat acolo. O persoana care nu s-a prezentat a confirmat faptul ca patroana si soferul au fost la acel magazin in acel moment si nu a vrut sa-mi dea numele soferului dar mi-a dat nr. de mobil cu precizarea ca as putea sa ma inteleg cu el. Cei ce se ocupau de securitatea magazinului mi-au pus la dispozitie filmarea chiar in aceea seara si din filmare rezulta fara dubii ca el este personajul care si-a insusit portofelul. Ca o ironie a sortii, firma se afla la aproape o jumatate de statie de sectia de politie. Va intreb daca legal politia nu putea sa previna viitoarea infractiune, avand in vedere ca avea sa devina infractiune abia peste 10 zile. Am citit despre un caz similiar din Buzau, cand o persoana si-a insusit un portofel cu multi bani uitat intr-un carucior la supermarket si a fost identificata rapid cu ajutorul camerelor de supraveghere dupa numarul de inmatriculare al masinii. Ma gandesc tot mai mult sa ma duc in audienta la comandantul sectiei.
Mai bine ati merge direct la societatea respectiva, singur sau cu un avocat, daca aveti asa detalii si din ce spuneti imi reiese destul de clar ca ei v-au sustras portofelul. Poate incercati sa va intelegeti cu ei, de vreme ce doriti repararea prejudicului. Puteti apela si la un mediator pentru a va garanta o mai multa transperenta si eficacitate in negocierea unei solutii amiabile. Medierea poate avea loc in paralel cu cercetarile judiciare.

Daca era si soferul si patraoana cand s-a luat portofelul, aceasta poate fi si complice la infractiune si deci poate raspunde si ea penal.

Fapta este infractiune la momentul savarsirii, si nu la momentul in care organele judiciare iau act de ea ori inregistreaza plangeri ori denunturi.

Alte discuții în legătură

Ce înseamnă a însuși în infracțiunea de furt? conform codului ... Greuceana Greuceana Ce înseamnă a însuși în infracțiunea de furt? Conform codului penal: Art. 228 Furtul (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia ... (vezi toată discuția)
Buna ! am gasit un portofel in cabina de proba, l am luat acasã ... Cristina Mavic Cristina Mavic Buna ! Am gasit un portofel in cabina de proba, l am luat acasã si apoi am cautat proprietara pe o retea sociala si i l-am inapoiat. Insa cu o lipsa de 200 ... (vezi toată discuția)
Insusirea bunului gasit delialarisa delialarisa buna seara....va rog sa imi raspundeti la cateva intrebari...am gasit un portofel la magazinul la care lucrez, am luat banii iar portofelul l.am aruncat...la ... (vezi toată discuția)