avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Statul Roman - nu respecta Hotararile Judecatoresti ?
Discuție deschisă în Executare silită

Statul Roman - nu respecta Hotararile Judecatoresti ?

Buna ziua,
Dupa ani de zile de procese,s-a dispus restituirea taxei auto.
Acum,Statul Roman a decis sa fie restituita in 5 ani,conform OUG nr.8/2014:
"Art. XV. - (1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora
(2) Cererile de restituire ale contribuabililor prevazuti la alin. (1) se solutioneaza, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de Administratia Fondului pentru Mediu
(3) Termenul prevazut la alin. (1) curge de la data implinirii termenului prevazut la alin. (2)
(4) In cursul termenului prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept
(5) Sumele prevazute la alin. (1), platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica
(6) Procedura de efectuare a platii titlurilor executorii va fi stabilita prin ordin comun al ministrului mediului si schimbarilor climatice si al ministrului finantelor publice, cu respectarea termenelor prevazute la alin. (1)
(7) Platile restante la sumele aferente titlurilor executorii emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pentru care nu a fost demarata procedura de executare silita se efectueaza cu respectarea prevederilor alin. (1)-(6).”
"
Intrebare:
O astfel de ordonanta,nu cumva contravine legii,care prevede punerea in executare a hotararilor judecatoresti ?
Cum este posibil sa se amane astfel restituirea pe transe a banilor,avand in vedere ca Statul i-a incasat pe toti deodata si fara a intenta vreun proces contribuabilului ?
Oare,se poate da Statul Roman in judecata pentru "Nerespectarea unei Hotarari Judecatoresti" ? Sau la Curtea Constitutionala,pe exceptie de neconstitutionalitate ?
Stie cineva ?
A facut cineva acesti pasi ?
Ceva procedura,exista ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 15:02, 28 Iulie 2014
e tardiv sa fie atacata in contencios administrativ iar ptr invocarea exceptiei de neconstitutionalitate trebuie sa faceti un proces pentru unul din motivele mai sus invocate de dvs si acest proces sa invocati si exceptia de neconstitutionalitate... ati avea castig de cauza daca nu in tara, la CEDO in mod cert
Da, am inteles. Asa intentionam si eu,dar vreau sa fiu sigur.
Am gasit si o actiune in acest sens,la Constanta. [ link extern ] .
[ link extern ]
Mi se pare extraordinara. Voi face la fel si eu. Si,voi arata si altora sa faca la fel.
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
gigelas, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituirea taxei de poluare se face in termen de 5 ani ? Pilu Pilu Buna dimineata, as avea si eu o intrebare, daca poate cineva sa ma ajute: Am auzit si am si citit undeva ca restituirea taxei de poluare (pentru emisiile ... (vezi toată discuția)
Taxa auto Petri14 Petri14 Buna Ziua! Am depus dosarul la Finate publice timisoara ptr recuperarea taxei(tin sa mentionez ca am castigat procesul cu statul) iar cei de acolo mi-au dat ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto de la anaf in baza unei sentinte irevocabile cocos1 cocos1 Buna ziua, Am castigat in instanta impotriva celor de la ANAF si Curtea de Apel a dispus printr-o Hotarare definitiva si irevocabila restituirea sumei ... (vezi toată discuția)