avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Casa in Franta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Casa in Franta

Buna ziua .

Am o nelamurire .
In 2012 am facut o casa din lemn in franta printr-un constructor francez,el ne-a dat toate materialele noi doar am prelucrat-o si am montat-o in franta . Din cauza materialelor proaste puse la dispozitie de constructor,pervazele exterioare erau mai mici si el a spus sa le montam asa,i s-a infiltrat apa la proprietar in casa,pe la fiecare geam . Proprietarul casei l-a dat in judecata pe constructor (mai are multe alte probleme la casa,nu din vina noastra) . Problema este ca constructorul a declarat insolventa si proprietarul mi-a spus ca va venii dupa noi,sa ii reparam noi casa . Intrebarea mea este daca noi avem un contract simplu cu constructorul,in care e stipulat doar ca trebuie sa prelucram lemnul si sa montam,nu este declarat nimic de garantie sau ceva,si nu avem nici un contract semnat cu proprietarul casei,se poate sa fim trasi la raspundere ?

Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: ContSters327136 , utilizator 05:57, 29 August 2014
Am cautat pe net putin si uite ce am gasit :

"Convenţia de la Haga din 15 iunie 1955 privind legea aplicabilă vânzărilor internaţionale de bunuri: în acest instrument, părţile beneficiază, de asemenea, de libertatea de a alege legea aplicabilă (articolul 2). În absenţa unei legi declarate aplicabile de către părţi, vânzările sunt reglementate de către dreptul intern al ţării în care îşi avea reşedinţa de bază vânzătorul în momentul în care a primit dispoziţia (articolul 3)."

Asta inseamna ca daca contractul s-a facut cand noi am fost in Romania,se vor aplica legile romane si atunci pot sta linistit,nu ?
in ac caz se va aplica/se aplica legea de la locul unde se afla imobilul;
antreprenorul in cauza isi are resedinta de baza in RO sau in F? pt ca resedinta de baza se va lua in considerare (nu locul unde erau partile cand au semnat contr + ca e vorba despre beneficiar si antreprenor, nu despre contr dintre dv si antreprenor) iar daca procesul e inceput in F si instanta nu si-a declinat competenta inseamna ca legea ce se aplica e cea franceza;
nu cunosc franceza, altfel as cauta cod civ francez pe net si as gasi articolele care se refera la aceste chestiuni priv eventuala raspundere civila a subcontractorilor;
totusi, daca pana la aceasta ora nu ati primit citatie as zice ca nu prea se poate intoarce beneficiarul impotriva dv si sa va ceara daune
procesul se desfasoara in F, se aplica legea din F; daca s-ar aplica legea din RO procesul ar fi in RO
Multumesc de raspuns .

Antreprenorul isi are resedinta in Franta,clientul la fel . Procesul s-a deschis impotriva antreprenorului si din cauza ca a dat faliment s-a orientat catre noi,dar ceea ce nu inteleg eu,este cum poate judecatorul sa ne acuze pe noi de ceva,cand noi am lasat casa incompleta,mai era mult de munca la ea si noi nu am semnat nici un contract cu clientul,ar trebuii antreprenorul sa ne dea in judecata,dar nu are cu ce fiindca in contractul dintre noi nu ii stipulat ca montam x,y sau z,doar ca montam casa cu materialele puse la dispozitie de antreprenor,deci ce ne-a dat el aia am montat,daca nu ne-a dat nu am montat .
Clientul spunea ca suntem profesionisti si ii vina noastra pentru cele intamplate,dar daca antreprenorul noua nu ne-a dat materialele care trebuiesc,ce vina avem noi ? trebuia sa le cumparam noi din banii nostrii?Nu mii se pare normal ...
cu placere.
deocamdata nu ati fost chemati in judecata, deduc;
daca sunteti citati va trebui sa va prezentati si sa va aparati;
proba in aparare este, in principal, contractul dintre dv si antreprenor, unde nu scrie care ar fi trebuit sa fie materialele;
poate e indicat sa consultati un avocat francez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mansardare podul unei case sebannu sebannu Buna ziua, sunt destul de nou pe acest forum si as avea nevoie de putin ajutor pentru mansardarea unei case,(in privinta documentelor). Ce acte imi sunt ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre antreprenor si constructor cristinalupea cristinalupea Imi cer scuze pentru confuzia din descriere, de fapt ma refeream la diferenta intre antreprenor si beneficiar.:D Ma intreseaza care este diferenta in ... (vezi toată discuția)
Neexecutare completă a lucrărilor de renovare de către o firmă MihaOffice MihaOffice Bună ziua, am renovat un apartament vechi cu o firmă de tip SRL. Nu s-au făcut modificări de compartimentare, spart pereți. S-a inlocuit faianta, gresia ... (vezi toată discuția)