avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... amenda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

amenda

poate comitetul executiv sa amendeze un locatar care umbla mereu la camerele de supraveghere montate legal?
persoana a fost avertizata de politie care a venit si a intocmit proces verbal in urma reclamatiei pentru aceste fapte
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:14, 28 Iulie 2014
Buna ziua,
Un proces verbal de contraventie (amendare) trebuie intocmit de un agent constatator declarat astfel conform legii.
Comitetele si comitiile, indiferent de care sunt ele, nu au calitatea de agent constatator deci acel asa zis proces verbal de contraventie (de amendare) este lovit de nulitate absoluta fiind intocmit de o persoana care nu are calitate.
Persoanele care au calitatea de agent constatator sunt stabilite CLAR de OG 2/2001:
"Art. 15
(1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.
(2) Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
(3) Ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne constata contraventii privind: apararea ordinii publice; circulatia pe drumurile publice; regulile generale de comert; vanzarea, circulatia si transportul produselor alimentare si nealimentare, tigarilor si bauturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului."
In aceste conditii, nu orice "neica nimeni" poate sa fie agent constatator.
politia locala a intocmit procesul verbal cu sanctiunea avertisment
intrebarea era daca comitetul poate da amenda in baza acestui proces verbal de avertisment stiut fiind faptul ca dupa acest avertisment urmeaza amenda
Asociatia de proprietari prin reprezentantii sai ,nu detine autoritatea si competenta si nici temei legal ca sa aplice amenzi
Ce fel de proces verbal a incheiat politia,sub aspectul savarsirii carei contraventii,care au fost sanctiunile dispuse de politie ?
Dupa cum am spus si mai sus, DOAR agentii constatatori pot intocmi procese verbale de contraventie nu si comitetele si comitiile de bloc.
Daca va amendeaza politia sunteti bun amendat daca comitetul de bloc, scara sau .... va amendeaza in temeiul altui P.V. ii lasati sa se joace si ei cu hartia FARA A SEMNA CEVA.
poparlan a scris:
politia locala a intocmit procesul verbal cu sanctiunea avertisment

Dupa cum spuneti si repetati, politia a constatat si a sanctionat acea persoana. La urmatoarea sesizare facuta de conducerea asociatiei catre politie, "clientul" dumneavoastra va fi sanctionat cu amenda, adica va fi amendat asa cum spuneti dumneavoastra ca ar vrea sa-l amendeze asociatia.
Asociatia de proprietari functioneaza in baza legii 230/2007 si GH 1588/2007. Proprietarii, presedintele, comitetul executiv, administratorul... au obligatiile prevazute in aceste reglementari, inclusiv aceea de a intretine in buna stare de functionare instaltiile comune... Iata, de exemplu, o prevedere din L 230/2007:
Art. 17. - Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare altă persoană care acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.

Asa ca asociatia poate sa-l oblige pe un proprietar sa repare, sa plateasca... dar nu poate sa-l amendeze.
Referitor la sanctiuni si amenzi tot legea 230/2007 precizeaza:
Art. 56. -(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;

Asadar proprietarul care nu mentine instalatiile comune...
Iar cuantumul amenzilor si cine aplica amenda, ne arata aceesi lege:
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la lit. a), b) şi c) se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
(3) Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-e) se aplică persoanelor fizice constatate vinovate,
(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de primari sau de împuterniciţii acestora.

Asadar puteti sesiza, puteti solicita sa fie sanctionat... iar cei subliniati vor aplica amenda.

Alte discuții în legătură

Reclamatie administrator/presedinte asociatie locatari puimicc puimicc In urma reclamatiei impotriva administratorului si a presedintelui unei asociatii de proprietari (pentru fapte din luna iunie 2018) s-a aplicat avertisment. ... (vezi toată discuția)
Libertatea agentului constatator de a aprecia gravitatea faptei georgescu999 georgescu999 Va rog sa-mi indicati care este textul legal care permite agentilor constatatori ca sa stabileasca sanctiunea cu amenda sau avertisment, in mod liber, fara ... (vezi toată discuția)
Amenda primarie catre asociatie de proprirtari ghiorghiumarga ghiorghiumarga Ca administrator am fost informat telefonic ca am fost amendat ca urmare a unor nereguli gasite la controlul efectuat de care Serviciul Control Asociatii de ... (vezi toată discuția)