avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Conform carei legi te da jos din tren daca calatoresti ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Conform carei legi te da jos din tren daca calatoresti fara bilet?

Buna ziua,

Am urmatoarea nelamurire, in cazul calatoriei pe tren fara bilet, care este articolul de lege care reglementeaza datul jos din tren?

Am citit legea HG 203/1994 dar aceasta prevede amenda contraventionala pentru calatoria in tren fara bilet valabil, nu zice nimic de dat jos in prima statie .

Inteleg ca in cazul neprezentarii cartii de identitate, controlorul de tren are posibilitatea sa predea calatorul + bagajele la politia feroviara din prima statie in vederea identificarii acestuia, dar ce se intampla in cazul in care calatorul prezinta actul de identitate si controlorul ii da amenda, este obligat sa se dea jos in prima statie sau nu, si daca este obligat, care este articolul de lege care reglementeaza acest lucru?

Nu incurajez calatoria fara bilet, si nu ma intereseaza opinii dupa ureche, ma intereseaza textul legii si articolele de lege pe subiect, fara dezbateri morale daca e ok sau nu sa se calatoreasca fara bilet.

Intreb acest lucru deoarece am o cunostinta ( de sex feminin ) careia i s-au furat banii ( in jurul orei 9 seara ) fiind in alt oras, la o distanta considerabila de localitatea de domiciliu, si s-a urcat in tren fara bilet, a dat cartea de identitate solicitand amenda, a crezut ca va fi lasata sa calatoreasca pana la statia unde dorea sa mearga dar a fost data jos cu violenta fizica ( luata pe sus efectiv ) de controlor si lasata noaptea intr-o gara mica, dupa ce controlorul a urlat la ea "ce vrei sa-ti iau eu camera de hotel"

Inteleg ca la calatoriile RATB sau in interiorul localitatii poti fi dat jos deoarece e usor sa mergi pe jos pana acasa, in cel mai rau caz, dar in cazul calatoriilor cu trenul ma intereseaza exact care lege reglementeaza daca controlorul are sau nu dreptul sa te dea jos, dupa ce ti-a dat amenda

( Ps. pe procesul ei verbal scrie amenda 250 lei + 342 lei despagubire pentru caile ferate, inteleg ca despagubirea respectiva poate varia in functie de lungimea calatoriei si tipul de tren.. )
Cel mai recent răspuns: alexmari , utilizator 12:03, 31 Iulie 2014
Ideea este ca in baza contractului se merge cu trenul.
Fara bilet nu exista contract si calatorul nu are dreptul de a calatori cu trenul.
Daca se merge in baza contractului, atunci acest contract trebuie sa fie public undeva anume.

Iar cand calatorul cumpara un bilet, se obliga sa fie de acord cu respectivul contract

Poate sa arate cineva unde este disponibil acel contract?

"Fara bilet nu exista contract si calatorul nu are dreptul de a calatori cu trenul."

Este logic.

Cu toate acestea, ceilalti calatori nu au dreptul de a te impinge afara din tren, nu? Asta ar presupune "alte violente" din partea lor.

De asemenea, controlorul de tren nu are dreptul sa se "lupte" cu tine fizic pentru a te impinge afara din tren, nu?

Trebuie sa existe o reglementare, in contractul de calatorie CFR sau in legea romana care sa specifice exact, cine anume si in ce mod te poate da jos din tren .
Prietena dvs. sa faca o reclamatie, adresata CFR-ului si forurilor superioare lui, in care sa specifice exact situatia, numarul trenului, ruta, precum si ora intamplarii respective. Se va verifica ce controlori aveau atributii in acel moment sa faca control. Si daca se va dovedi ca acestia au avut comportament abuziv, necorespunzator, se pot face demersuri pentru sanctionarea lor sau, daca violentele exercitate impun, chiar plangere penala.
Nu cred ca acei controlori stateau prin campuri si faceau ,,cu mana,, la tren/uri sa opreasca, sa mai controleze si ei ceva... nu te urci cum ai tu chef intr-un tren sa faci controale, fara sa ai o responsabilitate. E drept ca si dansa e in culpa, calatorind fara bilet, dar asta nu justifica comportamentul acelui angajat al CFR-ului.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
ContSters325155, utilizator
an_rolf

Va multumesc pentru raspuns. O sa o sfatuiesc sa faca asta .

Evident ca acei controlori nu stateau prin campuri sa faca cum mana la trenuri sa controleze si ei ceva, ci se aflau in tren, investiti cu sarcina de a controla biletele de calatorie, si aplica dupa caz sanctiuni si amenzi .

Ea era in culpa, calatorind fara bilet.

Si deoarece traim sau ar trebui sa traim intr-o tara civilizata, reglementata de lege si de clauze contractuale, vreau sa gasesc exact legile si clauzele care prevad cine si ce anume se face in cazurile in care, calatorul calatoreste fara drept, adica fara bilet.

Este clar ca se da amenda contraventionale conform HG 203/1994 , dar acolo nu se invedereaza controlorii cu dreptul de a da jos calatorii fara drept de calatorie.

Ma intereseaza exact contractul sau documentele care dau dreptul controlorilor de a da jos calatorii fara drept de calatorie, si procesul de aplicare .

Cu alte cuvinte, ma intereseaza exact sanctiunile aplicate calatorilor fara dreptul de a calatori, adica fara bilet sau bilete cu gari de care s-a trecut, si anume legile sau contractele sau alte documente in care aceste sanctiuni sunt prevazute , si modul lor de aplicare .

Din pacate, timpul nu mi-a permis sa va dau un raspuns detaliat, facand trimitere la norme sau Regulamente de functionare. Trebuie sa fi fost tare neplacut pt.prietena dvs sa fie pusa in asemenea situatie. Sunt femeie si banuiesc cum s-a simtit atunci, supusa abuzurilor de care faceti vorbire. Singura parere este sa faca totusi reclamatie.
In speranta ca alti colegi de forum va vor putea indica totusi o baza legala, va doresc succes.

Alte discuții în legătură

Amenda abuziva regia autonomă de transport Iuli81an Iuli81an Fiind intr-o vizita de 4 zile intr-un oras din provincie la intoarcere spre casa in data de 21 Mai in jurul orelor 10:30 - 11:00 am folosit unul din mijloacele ... (vezi toată discuția)
Probleme cfr tudor92 tudor92 Astăzi, 1 decembrie 2011, am mers cu trenul R347 de la Braşov până la Bucureşti Nord.Am avut cu mine o bicicletă demontabilă iar conform site-ului ... (vezi toată discuția)
Controlul biletelor de calatorie in mijloacele de transport in comun epstein epstein Buna ziua, Nu am cunostinte juridice si nu am fost protagonistul vreunui incident privind controlul biletelor in mijloacele de transport in comun, dar am fost ... (vezi toată discuția)