avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot exista pacienti ”neasigurati”??
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot exista pacienti ”neasigurati”??

Conform ultimelor reglementari, in sistemul de sanatate exista un aşa-zis ”pachet minimal pentru pacientii neasigurati” (pachetul ”de baza” fiind pentru asigurati).

Dar, din cate stiu eu, asigurarea de sanatate e obligatorie prin lege, adica fiecare cetatean trebuie sa fie asigurat si sa plateasca - inclusiv persoanele fara niciun venit. Insusi ANAF-ul a fost insarcinat cu depistarea si executarea evazionistilor.

Atunci cum se face ca s-a creat un pachet pentru neasigurati? Cine sunt ei?
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 11:31, 31 Iulie 2014
Neasiguratii sunt oamenii fara serviciu, persoane fara venituri, care poate au avut la un moment dat un job dar acum nu mai au si nu au de unde plati sau poate nu au muncit niciodata cu forme legale (oameni de la sate, etc).

Ei sunt "asigurati" in temeiul legii, datorita cetateniei romane sau pentru ca au platit odata asigurari de sanatate, ca salariati. Acesti oameni, daca in prezent nu platesc asigurari de sanatate, nu pot beneficia de asistenta medicala. Nu pot beneficia nici macar de pachetul minim, de baza, dar, pot beneficia de servicii de urgenta.

In prezent, persoanele fara venit, pentru a dobandi calitatea de asigurat, trebuie sa plateasca contributii.

In noul cod fiscal, varianta 2015, trecuta la secret, dispare conditionaliatea "pentru a dobandi calitatea de asigurat" astfel incat toate persoanele fara venituri trebuie sa depuna declaratii la ANAF si sa plateasca asigurari de sanatate, la salariul minim pe economie, din venituri pe care nu le au.... ceea ce este desigur o aberatie dar asta e.

Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2014
kres, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea medicala a unui tanar cu varsta intre 18 si 26 de ani tibors tibors Daca am varsta intre 18 si 26 de ani, nu sunt elev si nici student, nu am absolvit nici bacalaureatul, am dreptul la asistenta medicala gratuita integrala sau ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate dupa incetare activitate Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Ma poate lamuri si pe mine cineva daca cei care au incetat activitatea intru-un loc de munca unde plateau asiguarea aceea de sanatate obligatorie, ... (vezi toată discuția)
Cas ioana.m ioana.m Buna. Situatia e urmatoarea. In 2006 am terminat facultatea dar fara a-mi lua licenta. De atunci nu m-am angajat, prin urmare, nu am platit cotizatii la ... (vezi toată discuția)