avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cursuri de formare profesionala organizate de AJOFM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cursuri de formare profesionala organizate de AJOFM

Buna..ziua,
As...fi..interesat..sa..fac..niste..cursuri..la..stat...acordate..de....agentia.....locala.
Vreau..sa....stiu...trebuie..neaparat..sa..fiu..somer...ca....ma..pot..inscrie?
Pe..site..scrie....ce..cursuri....sunt,dar...nu..gasesc..si...conditiile...de..care..ar...trebui....sa..tin...cont...pentru..a..ma...incrie..
Puteti..sa-mi..dati..mai..multe..detalii?
Multumesc...anticipat!
Cel mai recent răspuns: utilizator004 , utilizator 19:56, 1 August 2014
Pentru a beneficia de cursurile organizate de AJOFM trebuie sa va aflati in postura de ... somer.
Daca sunteti salariat, angajatorul este obligat sa va trimita la cursuri de perfectionare sau instruire in baza programului de instruire sau de necesitati angajatorului.
Daca vreti sa urmati un anumit curs atunci trebuie sa ... platiti!
1. Daca nu sunteti salariat si nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj va puteti inregistra la Agentia de Somaj ca persoana in cautare de lucru si puteti sa urmati un curs organizat de AJOFM.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 63.
(1) Persoanele în cãutarea unui loc de muncã pot participa la programe de formare profesionalã care sã le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurãrii mobilitãţii şi reintegrãrii pe piaţa muncii.

(2) Programele de formare profesionalã asigurã, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în cãutarea unui loc de muncã.

(3) Formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se face ţinându-se seama de cerinţele de moment şi de perspectivã ale pieţei muncii şi în concordanţã cu opţiunile şi aptitudinile individuale ale persoanelor respective.

(4) Formele prin care se realizeazã formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã sunt: cursuri, stagii de practicã şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii.

Art. 64.
(1) Accesul la programele de formare profesionalã se face în urma activitãţii de informare şi consiliere profesionalã sau de mediere.

(2) Programele de formare profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se organizeazã în mod distinct pe niveluri de pregãtire şi specializãri, precum şi pe categorii şi grupuri de persoane.

Art. 65.
(1) Activitatea de formare profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se desfãşoarã pe baza planului naţional de formare profesionalã elaborat anual de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã.

(2) Planul naţional de formare profesionalã se aprobã de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale.

(3) Finanţarea activitãţii de formare profesionalã se face din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în baza indicatorilor stabiliţi prin planul naţional de formare profesionalã aprobat.

Art. 66^1.
(1) Prin servicii de formare profesionalã se înţelege totalitatea drepturilor de care beneficiazã persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) şi (2) pe durata participãrii la o formã de pregãtire profesionalã.

(2) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, care beneficiazã în mod gratuit de servicii de formare profesionalã, au urmãtoarele drepturi:
a) sã beneficieze de pregãtire teoreticã şi practicã pe toatã durata cursului şi sã susţinã, gratuit, de cel mult douã ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;
b) sã beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi sã primeascã în folosinţã manuale;
c) sã beneficieze, dacã este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
d) sã beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, dupã caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasãri în cursul unei luni, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, precum şi de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregãtire.
e) sã beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventãrii cursului.

(2^1) Pentru traseele prevãzute la alin. (2) lit. d), pentru care nu se elibereazã abonamente, persoanele au dreptul sã beneficieze de decontarea biletelor de cãlãtorie pe mijloacele de transport în comun.

(3) Persoanele prevãzute la alin. (2), care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire sau locuiesc la o distanţã mai mare de 50 de km de aceasta, au dreptul pe perioada cât participã la pregãtirea profesionalã sã beneficieze de cazare şi de o sumã de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevãzut de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului.

(3^1) Persoanele care beneficiazã de drepturile prevãzute la alin. (3) nu pot beneficia de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire.

(4) Procedurile privind modul de acordare a drepturilor de care beneficiazã persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã pe durata participãrii la o formã de pregãtire profesionalã se elaboreazã de Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi se aprobã prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
...

3. Pentru amanunte luati legatura cu Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul.
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc din suflet pentru raspunsul dvs, am primit toate innformatiile de care aveam nevoie. va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs de recalificare handsu handsu In situatia in care cursul de recalificare la care s-a inscis ,cu luni inainte, o persoana , incepe cu cateva zile dupa expirarea ajutorului de somaj plata ... (vezi toată discuția)
Cursuri ajofm Elena94 Elena94 Buna seara ! Am nevoie de un raspuns, daca ma poate ajuta cineva : in urma cu 2-3 luni am finalizat un curs prin cei de la AJOFM (am trecut si examenul final) ... (vezi toată discuția)
Conditionare somaj alexandru9591 alexandru9591 sotia mea a fost trecuta in somaj ; la depunerea actelor necesare ridicarii ajutorului de somaj, i s-a spus ca este obligata sa faca un curs de calificare ... (vezi toată discuția)