Am incheiat un conctract de cesiune cu preluarea partilor sociale si cu schimbarea administratorului, dar persoana respectiva nu l-a inregistrat inca la ONRC si nici nu stiu daca are de gand, desi l-a semnat. Contractul prevede cedarea tuturor partilor sociale, respectivul devenind actionar unic. In hotararea AGA se stipuleaza ca odata cu cesiunea partilor sociale sa fiu revocat din calitatea de administrator. Toate formalitatile de inscriere la ONRC intra atributiile celui care preia, lucru stipulat clar in AGA.
Ce se intampla insa daca aceste acte nu sunt inregistrate la ONRC? Care este situatia mea in firma, din moment ce hotararea AGA m-a revocat la data semnarii contractului de cesiune? Ce semnifica valabilitatea acestor acte? Sunt ele valabile si anterior inscrierii in registrul comertului? Mentionez ca in contract exista urmatoarea stipulare:
Prezentul contract intra in vigoare si produce efecte asupra tertilor incepand cu data semnarii sale.
Contractul de cesiune devine opozabil tertilor doar dupa inregistrarea sa in registrul comertului. Pana la inregistrarea sa dvs. ramaneti administrator .Actele semnate pana acum sunt valabile doar intre parti.
Sa inteleg ca atat AGA cat si contractul de cesiune sunt un fel de intelegeri care nu au nici o valabilitate? Deci am semnat o intelegere, nu un contract propriu-zis? Si cum il pot forta sa-l respecte?
In plus am inteles ca exista un termen de inscriere de 30 de zile de la data semnarii. Asta inseamna ca dupa 30 de zile actele in cauza nu se mai pot inscrie?
Incercati sa-i trimiteti o somatie ( prin executor ) in care sa-i aduceti la cunostinta faptul ca in cazul in care nu isi indeplineste obligatiile, veti fi obligat sa efectuati operatiile D-voastra, urmand ca in baza actelor sa recuperati cheltuielile tot de la el. Binenteles se vor adauga cheltuielile de judecata, poate ceva penalitati...
Buna ziua, revin cu aceasta problema, deoarece nu a fost inca rezolvata. Sunt dispus sa suport cheltuielile de inregistrare a contractului, insa in afara de acesta este nevoie si de aportul persoanei pentru restul actelor - cazierul fiscal de exemplu, probabil alte declaratii -, insa respectivul nu este interesat. Cum pot face sa-l determin sa-si respecte atributiile contractuale? Doar printr-o instanta de judecata, care sa-l oblige sa si le respecte?
Din pacate ai fost pacalit de o persona care ti-a redactat un act de cesiune si problema nu numai ca nu a fost rezolvata dar sa complicat si mai mult.
Din punct de vedere al legii 31/1990 administratorul in functie are obligatia depunerii la Reg com in vederea inregistrarii a hot AGA, decizii etc ...O persoana care nu are calitate in firma poate fi imputernicita sa faca acest lucru dar nu obligata.
Pentru a depune dosarul la Reg com in afara de contractul de cesiune mai ai nevoie de o declaratie pe proprie raspundere precum ca respectiva persoana indeplineste conditiile legale pentru calitatea de asociat si adm , precum si specimen de semnatura.
Pana la rezolvarea situatiei raspunderea iti apartine in totalitate.
Cesiune
Alexandru Arsu
Buna seara,
Intampin urmatoarea problema:
Se da un SRL cu asociat unic si 4 persoane implicate in aceasta poveste.
A este primul asociat. Pe 01.05 acesta ... (vezi toată discuția)