avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de cesiune parti sociale

Am incheiat un conctract de cesiune cu preluarea partilor sociale si cu schimbarea administratorului, dar persoana respectiva nu l-a inregistrat inca la ONRC si nici nu stiu daca are de gand, desi l-a semnat. Contractul prevede cedarea tuturor partilor sociale, respectivul devenind actionar unic. In hotararea AGA se stipuleaza ca odata cu cesiunea partilor sociale sa fiu revocat din calitatea de administrator. Toate formalitatile de inscriere la ONRC intra atributiile celui care preia, lucru stipulat clar in AGA.

Ce se intampla insa daca aceste acte nu sunt inregistrate la ONRC? Care este situatia mea in firma, din moment ce hotararea AGA m-a revocat la data semnarii contractului de cesiune? Ce semnifica valabilitatea acestor acte? Sunt ele valabile si anterior inscrierii in registrul comertului? Mentionez ca in contract exista urmatoarea stipulare:

Prezentul contract intra in vigoare si produce efecte asupra tertilor incepand cu data semnarii sale.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
Pixelut, utilizator
Cel mai recent răspuns: brunhuber , utilizator 10:16, 16 Septembrie 2011
Corect, eu am inaintat si o actiune in pretentii, prin care in baza actelor depuse la dosar, am solicitat obligarea noului administrator......insa cererea a fost respinsa. Motivare foarte simpla si caracteristica activitatii din Romania "persoana interesata avea dreptul de a depune actele in termenul de 30 de zile", termen calculat de la data incheierii actelor de cesiune.

Daca gasiti o cale de rezolvare, sa ma anuntati, ca eu m-am zbatut si tot nu am reusit nimic. Nu pot efectua modificarile si cu toate ca este foarte clar, ca firma nu mai este a mea, instanta nu il poate obliga. Altfel spus, el poate face orice, iar raspunderea este a mea pana la o anumita limita.......................
adrian stoica a scris:

Din punct de vedere al legii 31/1990 administratorul in functie are obligatia depunerii la Reg com in vederea inregistrarii a hot AGA, decizii etc ...O persoana care nu are calitate in firma poate fi imputernicita sa faca acest lucru dar nu obligata.

Cred ca nu aveti dreptate, iata ce spune legea registrului comertului 26/1990:

Art. 22 - (1) Comerciantul are obligaţia să solicite înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor prevăzute la art. 21, în cel mult 15 zile de la data actelor şi faptelor supuse obligaţiei de înregistrare.

(2) Înregistrarea menţiunilor se poate face şi la cererea persoanelor interesate, în termen de cel mult 30 de zile de la data când au cunoscut actul sau faptul supus înregistrării.
Nu este o problema ca eu sa fac acest pas, sa platesc taxele si ce mai este nevoie. Nici macar nu am pretentia de a-mi recupera sumele. Problema e ca persoana nu e de gasit perioade lungi de timp si cred ca in afara de acel contract de cesiune - care stia ca va expira - nu e dispus sa mai semneze ceva. Nu stiu daca pot semna eu pentru el un alt contract sau daca ii pot scoate cazierul fiscal.

Mi s-a sugerat si deschiderea unu proces pe baza actului de cesiune, in care sa-l oblig sa-l finalizeze, sau un proces penal pentru inselaciune.

Mi-e greu sa cred ca nu se poate face nimic.

magyari a scris:

Daca gasiti o cale de rezolvare, sa ma anuntati, ca eu m-am zbatut si tot nu am reusit nimic. Nu pot efectua modificarile si cu toate ca este foarte clar, ca firma nu mai este a mea, instanta nu il poate obliga. Altfel spus, el poate face orice, iar raspunderea este a mea pana la o anumita limita.......................

Va rog sa ma lamuriti: din momentul semnarii contractului eu nu mai sunt administratorul firmei, dar din moment ce persoana nu doreste sa preia firma responsabilitatea imi apartine. De ce nu poate obliga instanta pe cineva sa execute un contract pe care l-a semnat? Daca a facut acest lucru nu putem vorbi de o infractiune?
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2009
Pixelut, utilizator
Situatia este foarte incalcita legal din punctul meu de vedere,neavand experienta juridica.Eu detin actul de cesiune dar nu se mai poate inregistra trecand acele 30 de zile in care trebuie depus la RC.Intre timp persoana careia i-am facut cesiune a inceput sa lucreze pe firma semnand contracte in stanga si in dreapta.Puteti sa imi confirmati ca in situatia in care ma aflu ma pot prezenta doar cu actul de cesiune (care de fapt e un act de modificare a statutului societatii prin care ma retras se impart partile sociale.) Mentionez ca nu mai detin nici un act,cui,stampila, a societatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune Alexandru Arsu Alexandru Arsu Buna seara, Intampin urmatoarea problema: Se da un SRL cu asociat unic si 4 persoane implicate in aceasta poveste. A este primul asociat. Pe 01.05 acesta ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua! O firma cu 2 asociati, din care unul este si administrator, cesioneaza partile sociale unei alte persoane care va avea calitatea de asociat unic si ... (vezi toată discuția)
Cesiune din 2001 neinregistrata la rc - este valabila? Am cesionat firma in 2001 unei alte persoane. Acesta nu a facut demersurile pentru intregistrare la Registrul Comertului la vremea respectiva, si a continuat ... (vezi toată discuția)