avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere salariu

am primit la serviciu poprire pe salariu de la o banca.
eu mai am rate la kruk (preluate de la bcr) dar nu mi se opresc pe stat, le platesc la banca.
de la serviciu vor sa imi opreasca 1/3 din salariu fara sa tina cont de celelalte rate. e corect? codul muncii (art 169) vorbeste si de alte datorii la alti creditori. astept raspuns. multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:21, 3 August 2014
Art.169 C.mun.
...
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Art.728 C.proc.civ. - Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b)pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
....

Asadar, va poate opri cel mult jumatate din salariul net pentru cele doua datorii.
Nu va pot retine mai mult decat 1/2 din venitul dvs. net, indiferent cati creditori ati avea! Deci, in niciun caz nu poate kruk sa va retina 1/3, iar pentru un alt creditor sa vi se mai retina inca 1/3 intrucat insumate, cele doua credite ar insuma 2/3 si astfel s-ar depasi 1/2 prevazut de lege!
mie mi s-a spus ca nu pot tine cont de rata de la kruk, deoarece nu o considera poprire ci o intelegere intre parti, nefiind retinuta pe stat
In opinia mea si acea retinere de la societatea respectiva intra in calcul.
Prin urmare, va trebui sa vorbiti cu cei doi creditori despre aceasta situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cât este legal să se rețină salariatului ca sumă reprezentand rate, popriri, etc..din venitul net lunar Ela Popa Ela Popa Bună ziua. Dacă ați putea să mi spuneți, ce lege stipulează cât se poate retine ca rată și/ sau poprire din venitul net lunar al unei ... (vezi toată discuția)
Proprire amalia20 amalia20 am doua propriri pe salar si in fiecare luna imi ia 50% din salar ce solutii am? sa nu imi mai retina asa mult ce pot face ? (vezi toată discuția)
Poprire salar CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Am primit la institutie de la Administratia Finantelor Publice poprire pe salar. Va rog sa imi spuneti care este procentul maxim din salariu care poate sa mi ... (vezi toată discuția)