avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Anexa factura prest.serv.juridice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Anexa factura prest.serv.juridice

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie
Se emite o factura de ororariu consultanta juridica in baza unui contract in care este stabilit pretul ,modalitatea de plata ,termen de plata,obiectul contractului.La aceasta factura trebuie atasata o anexa sau este suficienta factura pentru a putea fi inregistrata de catre beneficiar pe cheltuieli?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:26, 4 August 2014
Cod fiscal art. 21 alin. (4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

m) cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestării acestora în scopul activităţilor desfăşurate şi pentru care nu sunt încheiate contracte;

Norme:

ART. 21 al. 4 m)

48. Pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii trebuie să se îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

- serviciile trebuie să fie efectiv prestate, să fie executate în baza unui contract încheiat între părţi sau în baza oricărei forme contractuale prevăzute de lege; justificarea prestării efective a serviciilor se efectuează prin: situaţii de lucrări, procese-verbale de recepţie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piaţă sau orice alte materiale corespunzătoare;

- contribuabilul trebuie să dovedească necesitatea efectuării cheltuielilor prin specificul activităţilor desfăşurate.

Nu intră sub incidenţa condiţiei privitoare la încheierea contractelor de prestări de servicii, prevăzută la art. 21 alin. (4) lit. m) din Codul fiscal, serviciile cu caracter ocazional prestate de persoane fizice autorizate şi de persoane juridice, cum sunt: cele de întreţinere şi reparare a activelor, serviciile poştale, serviciile de comunicaţii şi de multiplicare, parcare, transport şi altele asemenea.

49. Pentru servicii de management, consultanţă şi asistenţă tehnică prestate de nerezidenţii afiliaţi contribuabilului, la analiza tranzacţiilor pentru determinarea deductibilităţii cheltuielilor trebuie să se aibă în vedere şi principiile din comentariul la articolul 9 privind impunerea întreprinderilor asociate din Convenţia-model cu privire la impozitele pe venit şi impozitele pe capital. Analiza trebuie să aibă în vedere:

(i) părţile implicate;

(ii) natura serviciilor prestate;

(iii) elementele de recunoaştere a cheltuielilor şi veniturilor pe baza documentelor justificative care să ateste prestarea acestor servicii.


Ar trebui sa aveti pe langa actele mentionate de d-voastra si actele juridice intocmite de catre acea persoana sau alte documente care sa demonstreze ce vi-a fost prestat.
Ultima modificare: Luni, 4 August 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa- obligativitate contract?? Tonyde Tonyde Buna seara. As dori sa stiu daca este obligatorie incheierea unui contract intre pfa si pfa pentru consultanta. Un prieten are PFA si face factura si ... (vezi toată discuția)
Documente justificative pentru societate prestatoare de servicii 1yly 1yly Am societate de constructii. Pentru materialele intrate, contabilul imi face doar bonuri de consum. Eu nu mai intocmesc alte documente decit factura pe ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 paris.blonda paris.blonda O firma din Olanda platitoare de TVA - am verificat CUI-ul si este valid - a facut pentru firma din Romania - tot platitoare de TVA- site-ul de prezentare ... (vezi toată discuția)