avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repaus saptamanal

Buna ziua. Am o societate care are ca obiect de activitate fitness si intretinere coirporala. Programul centrului este urmatorul'
L-V- 08.00-22.00
S- 09.00-20.00
D- 09.00-16.00
Am angajate 3 fete care lucreza astfel:
L-V- 7 ore
2 sambete pe luna program de 11 ore s si 7 ore duminica si alte 2 s+d libere .
Imi puteti spune daca procedez corect . Trebuie sa am toate week. libere ? Desi salariatele lucreaza doar 7 ore pe zi si nu 8 . Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:57, 5 August 2014
nu neaparat week-endurile. angajatii au dreptul la repaus 2 zile pe saptamana , de regula, S si D., in a caz contrar, adica zile libere in alte zile , trebuie acordat spor angajatilor.Zilele de repaus saptamanal sunt obligatorii si sunt in numar de doua zile. Timpul de lucru sapatamanal este de 40 de ore- max 48 de ore, cu ore suplimentare. Se poate opta pe un program diferentiat, dar cu respectarea la dr spatamanal de repaus. Va recomand sa cititi codul muncii, unde se prevad expres drepturile/obligatiile angajatului si drepturile / obligatiile angajatorului.
1. Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

2. Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
@freeelis
Ce inseamna specificat expres?
Daca este stipulat "Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează: inegal." este suficient, sau trebuie precizat intervalul orar in care se lucreaza?
Cum se procedeaza in cazul in care programul de lucru se desfasoara in doua ture de zi, iar repartizarea personalului se face prin planificare lunara?
Trebuie precizat concret in c.i.m. acest program. De exemplu, durata timpului de munca este de 8 ore/zi, ingeal. Repartizarea facandu-se astfel , luni 6 ore/zi, marti 8 ore/zi, miercuri 10 ore/zi etc., astfel incat pe sapt sa se totalizeze 40 de ore
@freeelis

Am precizat ca se face planificare lunara, deci nu este ceva batut in cuie care sa poata fi trecut in CIM.
Adica nu sunt intr-o luna toate zilele de luni, spre exemplu, lucrate la fel, daramite in luni diferite.
Cum se poate preciza concret un astfel de program in CIM ?
Se face adt aditional la fiecare luna ?

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare, in weekend SiminaDiana SiminaDiana Buna ziua, Intrebarea mea ar fi urmatoarea: In conditiile in care sunt obligata sa lucrez sambata si duminica (fara zile libere in timpul saptamanii), ... (vezi toată discuția)
Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)
Spor la salariu pentru program inegal de lucru? leonora leonora Buna seara.Ma puteti ajuta cu un articol din Codul Muncii in care se specifica acordarea unui spor la salariu pentru programul inegal de lucru,(in caz ca ... (vezi toată discuția)