avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie cu un cetatean non-EU
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie cu un cetatean non-EU

Buna ziua,

Am citit pe forum raspunsuri la intrebari similare si in mare am inteles de ce as avea nevoie pentru a putea sa ma casatoresc in Romania cu un cetatean non-EU. Mai am insa doua nelamuriri.

1) Din ce am inteles de la oficiul starii civile, prietena mea are nevoie de o viza de lunga durata pentru Romania. Noi locuim in Austria (ea in baza unei vize de student) si ma intrebam de ce acte are ea nevoie pentru a obtine aceasta viza la ambasada Romaniei la Viena. Am sunat la ambasada, consulat, am scris e-mailuri dar se pare ca nu vrea nimeni sa imi raspunda. Daca mi-ati putea clarifica situatia as fi recunoscator.

2) A doua chestiune ar fi certificatul de cutuma. Am intrebat personal la starea civila in luna mai cand am fost in tara si am primit doua raspunsuri diferite din doua localitati diferite. Prima data mi s-a spus ca are nevoie de acest certificat eliberat de la locul nasterii iar in cealalta localitate mi s-a spus ca e suficenta de la ambasada Rusiei (ea e cetatean Rus) la Bucuresti. Cine are dreptate si daca e suficient de la ambasada, stie cineva daca acest act e eliberat pe loc sau dureaza mai mult? In cazul nostru e si o chestiune de timp fiindca am doar 3 saptamani concediu.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:58, 10 August 2014
1. Are nevoie de viza de scurta sedere, asta insemnand 90 de zile (consecutive sau nu) in decurs de 6 luni ale unui an calendaristic.
Potrivita zic eu ca ar fi viza de scurta sedere in scop de vizita. Documentele care se cer pentru viza le gasiti aici:
[ link extern ]

Nu are nevoie de invitatie pentru ca are viza sau permis de sedere pentru Austria. Nu stiu daca veti primi informatii prin e-mail iar la telefon cu atat mai putin, de aceea eu zic sa aflati programul si sa le cereti detalii.
Daca aveti acte de proprietate pentru o masina (ca sa se vada cu ce va deplasati) si pentru imobilul unde aveti domiciliul in Romania sa le luati cu dvs.

2. Certificatul de cutuma il luati de la Ambasada Rusiei insa nu as putea sa va spun cat dureaza. Depinde ce verificari fac ei inainte de a-l elibera. Sa incerce domnisoara un e-mail, poate ai lor sunt mai constiinciosi ca ai nostri si ii raspund :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casătorie intre o cetățeancă moldoveancă și un cetățean român Natusea Natusea Buna seara as vrea si eu un raspun sa problema mea, eu sunt din moldova si ma casatoresc cu un cetatean roman si locuim in rominia care este procedura de ... (vezi toată discuția)
Obtinere viza pentru cetatean indian malinaileanab malinaileanab Buna ziua, As dori sa aflu cum poate sotul meu,cetatean indian,sa obtina o viza de scurta sedere in Romania pentru a merge impreuna de sarbatori la parintii ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean strain - acte necesare mplugar mplugar Eu sunt roman ea este equatorial guineana, nu are certificat de nastere pentru ca acolo nu exista. - si nici certificat de celibat. Cum putem obtine un ... (vezi toată discuția)