avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Detectivi particulari.Utilitate sau inutilitate in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Detectivi particulari.Utilitate sau inutilitate in cadrul procesului penal?

Cat de util ar putea sa fie un detectiv particular in cadrul procesului penal.
Cat de bine ar trebui sa cunoasca legea penala pentru a nu exista riscul sa o incalce din nestiinta sau ignoranta.

In mod concret se ridica intrebarea daca ar putea fi de un real folos in cadrul unui proces penal in ceea ce priveste persoana acuzata.Ar putea oare acesta sa ajute la aflarea adevarului fara sa se teama de organul de urmarire penala?
In afara de filaje se pot descurca oare sa faca si altceva?

Au oamenii oare incredere in detectivul particular, in sensul ca nu raporteaza ,,altuia'' decat clientului in cazul in care nu se aduce atingere securitatii nationale?

Stie cineva ceva concret?

Nu ma refer la utilitatea detectivului in cazul procesului de divort intrucat aici s-ar naste alte discutii.Practic in afara de acest lucru nu stiu daca ar avea pregatirea necesara de a se descurca.
Nu prea pricep ce intelegeti prin ”concret” in acest caz; asa ca voi scrie... un ”eseu”. :)
Din punctul meu de vedere s-a dovedit in practica utilitatea detectivului particular in caz penal... Un hot din locuinte a fost invinuit (inceperea urmaririi penale) pt spargerea din imobilul X, desi se jura ca el n-a fost acolo etc... Hotul respectiv, un tanar, incerca sa se reabiliteze – dar, cand erau spargeri pe o raza de cativa km in jurul imobilului unde locuia politistii ii bateau la usa... In seara cu ghinion nu l-au gasit acasa si l-au dat in urmarire... In fine, trec peste amanunte.
Cert este ca parintii lui au angajat un detectiv particular care sa... gaseasca hotul... Si l-a gasit in mai putin de 30 de zile... Hotul... erau trei pustani la inceput de cariera infractionala... Politaii au incetat urmarirea penala; dar credeti ca si-au cerut scuze sau ca nu mai bat la usa tanarului pt a-l interoga?

Cat despre filaj... Hm! Cine nu e descoperit in timp ce urmareste pe cineva (in trafic rutier si / sau pietonal, in aglomeratie sau la coafor) se poate spune ca e bun!

Detectivul nu se teme de organul de urmarire penala... Daca am vreun dubiu acesta se rezuma la... prietenia detectivilor cu politistii (cand e cazul) care i-au fost colegi. Cred ca mai degraba as apela la un detectiv particular care nu a fost niciodata politist...
Depinde foarte mult de caracterul persoanei, de ceea ce urmareste sa obtina respectivul detectiv particular prin profesia aleasa... Iar caracterul si interesele sunt greu de ”descoperit” in timpul scurt cand se incheie contractul dintre detectiv si viitorul client.
In alta dezordine de idei, am impresia (puternic) ca detectivul particular este supus unui soi de control care nu ar trebui sa existe... Un control exercitat de autoritatile statului prin legea care guverneaza exercitarea acestei profesii. Si asta ma enerveaza: statul vrea sa controleze totul, sa nu existe abuzuri – dar abuzurile exista!

Sintetizand:
da, detectivul particular e de folos in cadrul procesului penal si chiar avocatul ar avea mai mult timp sa analizeze faptele asa cum chiar s-au petrecut, nu neaparat cum le relateaza invinuitul / inculpatul – care, de regula, nu prea e obiectiv. Probele prezentate de procuror ar putea fi combatute cu succes (cand e cazul) de probele ”culese” de un detectiv particular. Procurorul va chema numai acei martori care ii sustin acuzatiile; detectivul ar putea gasi martori care ar spune ceva in plus – care ar putea fi in favoarea invinuitului / inculpatului (nu neaparat pt achitare, dar pt o mai corecta individualizare a pedepsei, pt obtinerea unei pedepse mai mici, o schimbare a incadrarii faptei – de la o infractiune mai grava la o infractiune mai putin grava).
Avocatul penalist are, de regula, multe cauze de sustinut in instanta; oricat ar dori nu poate aloca suficient timp fiecarui client...

Nu stiu cata incredere se poate avea in detectiv (ca nu ne divulga problemele sau mai rau...) dar timpul ne va lamuri.
Troupe_doi, observ ca ai scris in mod obiectiv.Ca de obicei ( aproape).

Cat priveste treaba cu hotul neprins si banuit, dar prins un alt hot care isi poate lua si alte fapte pe care nu le-a comis, pot spune ca apreciez relatarea , dar te rog sa imi permiti sa ma indoiesc:D
Aceasta era varianta oficiala.
In realitate, lucrurile nu cred ca stateau asa.Detectivul a prins un alt hot si aceluia i-a fost totul pus in carca.;)

Asa face si politia ca sa scape de AN-uri.Si sigur politia a fost incantata sa aiba un hot pt ca adesea nu conteaza cat fura, ci doar sa aiba un tap ispasitor.

De aceea, apreciez ca utilitatea detectivului care prinde un alt hot care isi ia si faptele altuia nu este cu adevarat existenta.:)

Ai pus degetul pe rana la detectivi vis-a-vis de probe.
Ca sa poata face asa ceva trebuie sa aiba temeinice cunostiinte de drept si nu doar sa creada asa ceva.
Ar trebui sa cunoasca aspectele procedurale referitoare la mijloacele de proba in cadrul procesului penal.
Asa ar fi ei de ajutor in procesul penal.
Ma tem ca ar trebui scoliti pt acest lucru intrucat nu ii vad in stare.
Eu nu stiu daca as putea gasi pe cineva care sa faca fata la exigente din mai multe puncte de vedere.
In plus, mai exista si temerea rezonabila ca ce vorbesti cu el ( nu prin telefon) raporteaza mai departe.

Mai astept si alte opinii si chiar a dvs. Troupe_doi.:)


Scriu pentru a-mi exprima ingrijorarea.
Vorbiti despre"varianta oficiala","asa face si politia","tap ispasitor"...
Incredere nu prea are nimeni,in nimeni-in general oamenii au nevoi care trebuiesc satisfacute.
"Detectiv particular",suna bine si nu-mi imaginez ca se rezuma la "a fila".
Credeti ca face oricine aceasta munca?
Ignoranta si nestiinta nu ar trebui sa-i caracterizeze.
Mai mult,de ce sa-i coboram la nivelul "informator"?
Desigur,experienta mea pe acest domeniu lipseste cu desavarsire.:)
Parerea mea este ca trebuie sa cunoasca legea foarte bine intrucat altfel o pot incalca in orice moment.
Problema confidentialitatii este una care este greu sa o respecte in Romania.La fel e in toata Europa de Est.
Aici ar fi o problema legata de incredere in respectiva persoana.
Daca ei descopera o infractiune in timp ce ar investiga ceva ce vor face oare?
Vor anunta organele de ancheta penala?
Adica se investigheaza ceva si se descopera o alta infractiune.Ma refer la o alta infractiune comisa de clientul lor.
Adica clientul este nevinovat intr-un caz penal unde este cercetat iar detectivul particular descopera o alta infractiune comisa de propriul sau client.
Va raporta organului de ancheta sau ce va face?:closedtopic:
Oare ce au fost invatati sa faca?
Supozitii si divagatii cred ca putem face la nesfarsit. O concluzie se desprinde din toate discutiile: si aceasta activitate, ca multe altele, ar trebui reglementata, nu neaparat printr-un organism care sa incaseze cotizatii ci printr-o lege prin care poti profesa doar indeplinind cumulativ mai multe conditii, si prima ar trebui sa tina de pregatirea persoanei care isi doreste sa profeseze aceasta activitate. Nici nu ma indoiesc de faptul ca exista in legislatia actuala minimele conditii, din care reiese ca nu oricine poate practica aceasta meserie, dar ma intreb se respecta? Sunt absolut convinsa ca nu. Si de ce? Explicatia o stim cu totii: O scoala adevarat de formarea a detectivilor a existat inca din cele mai vechi timpuri si pe meleagurile noastre si cu siguranta ca aceasta exista si azi, insa accesul la o astfel de instruire nu este permis publicului larg, sau poate ma insel... Transparenta in acest domeniu este aproape zero. Multa apa va mai curge pe raurile patriei noastre pana se va face lumina si aici...
Speranta moare ultima, sau poate niciodata.

Alte discuții în legătură

Detectivi - competente si obligatii ContSters83008 ContSters83008 Sa presupunem ca \"x\" apeleaza la un detectiv particular, incheie un contract (indiferent de obiect). Pe parcursul investgatiei detectivul ia cunoastinta ca ... (vezi toată discuția)
Informatia Tulcea Detectiv particular Tulcea Detectiv particular Cine nu a avut un prieten,un coleg,o ruda care a trecut printr-un divort si nu a incercat sa il ajute? Cine nu a devenit suspicios,macar in gind,cind si-a ... (vezi toată discuția)
Grile examen definitivat Andra Denise Dinca Andra Denise Dinca Doresc sa pun in discutie urmatoarea grila: Conform Statutului profesiei, în cazul în care acţiunile şi scopurile clientului, deşi aparent legale la ... (vezi toată discuția)